Röda krigsänkor och immigrantminnen – Désirée Saarela skriver sånger om historiska kvinnor

Alltid behöver vi inte blicka ut mot den stora världen, det finns gott om otroliga människoöden i Svenskfinlands historia. – Att i några få ord försöka återge en människas liv, det är ju egentligen knäppt, säger Désirée Saarela om sin nya skiva.

Désirée Saarela är född i Helsingfors men numera bosatt i Pedersöre. Det finns gott om historia bakom knuten, hon har precis skrivit om medeltida berättelser från Österbotten.
16.04.2021 12:15
Vid Skellefteå berättarfestival 2017 hörde sångerskan och låtskrivaren Désirée Saarela för första gången historien om aktivisten och kvinnosakskämpen Alma Skog (1846–1939). Hon var själv inbjuden för att uppträda och berättelsen väckte genast hennes intresse.
– Alma Skog sydde in hemliga dokument i sin underkjol, gick till skräddaren för att få inre fickor i kappan för att från Stockholm kunna smuggla in tidningen Fria ord, som var förbjuden i dåtidens Finland. Och jag bara gapade: jag hade aldrig hört talas om Alma Skog och tänkte att det här borde man göra till en sång, berättar Désirée Saarela.

Désirée Saarela

Född: 1980 i Helsingfors
Bor: i Pedersöre
Familj: Man och tre barn
Utbildning: Musikpedagog från Yrkeshögskolan Novia, avlagt musikmagisterexamen vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi, ämnesgruppen för folkmusik
Bandmedlemmar: I Désirée Saarela & Triskel spelar Désirée Saarela (sång, gitarrer), Kirsi Vinkki (fiol, altfiol, tramporgel, stråkharpa, sång), Samuli Karjalainen (gitarrer, ljud- och effektlandskap, flöjter, bodhrán, sång), Roger Bäck (kontrabas, sång) och Oskari Lehtonen (trummor och slagverk)
Andra band: barnmusikduon Skrubiluttan å Skrubilej med Marianne Maans, duon MoD med Maria Kalaniemi
Musikaliska förebilder: Billie Holiday, Neil Young, The Cranberries, Richard Wolff, Shawn Colvin m.fl.
Läst senast: Bomullsängeln av Susanna Alakoski
Gillar: ordspråket "allting är möjligt"

ANDRA LÄSER