Över nio års fängelse för 16-åringen som knivhögg en ung man i Vallgård

Två av de tre inblandade pojkarna i fallet där en ung man knivhöggs till döds i Vallgård i Helsingfors har nu fått sitt straff. Utöver långa fängelsedomar ska pojkarna ersätta såväl rättegångskostnader som skador.

Det var vid den här matbutiken i Helsingfors som det brutala dådet ägde rum förra hösten.
SPT
23.02.2021 15:22 UPPDATERAD 23.02.2021 16:05
Helsingfors tingsrätt kom på tisdagen med sin dom i fallet där en ung man knivhöggs till döds i Vallgård i Helsingfors i oktober i fjol.
Den huvudanklagade 16-åriga pojken dömdes till ett kombinationsstraff på 9 år och 4 månaders fängelse för att som ung förövare ha begått ett dråp, ett rån och ett grovt rån.
Den andra förövaren, också han en 16-årig pojke, dömdes till 4 år och 6 månaders fängelse för att som ung förövare ha gjort sig skyldig till medhjälp till dråp och ett grovt rån.
Också en tredje pojke som var 14 år gammal då dådet skedde är inblandad i fallet, men på grund av hans unga ålder kunde åtal inte väckas mot honom.

Högg offret upp till 20 gånger

Knivhuggningen skedde utanför en Alepa-affär i Vallgård sent den 31 oktober 2020. Motivet till dådet var att de dömda ville stjäla offrets väska.
Enligt domslutet har den huvudanklagade huggit offret med en kniv upp till 20 gånger. Förövarna lämnade platsen innan polisen hann dit och offret fördes i ilfart till sjukhuset. Han dog senare under morgonnatten av sina skador.
Polisen har tidigare meddelat att kniven hittades i en avloppsbrunn.
Utöver fängelsedomen dömdes båda 16-åringarna till att ersätta såväl rättegångskostnader som skador.
Domen har inte vunnit laga kraft, vilket innebär att det ännu är möjligt att överklaga till hovrätten.
Läs mer om fallet: Tiotals knivhugg mot offret – åklagaren vill se strängt straff

ANDRA LÄSER