Ebolasjuka "flydde" till bönemöte

Bild: Junior Kannah

De två ebolapatienterna låg döende på sjukhuset. Men då tog släktingar med sig dem till ett bönemöte, där de kan ha smittat minst ett 50-tal personer.

– "Flykten" organiserades av familjerna, med sex motorcyklar eftersom patienterna var så sjuka att de inte kunde gå, berättar Jean-Clement Cabrol från MSF (Läkare utan gränser) om händelsen i den kongolesiska miljonstaden Mbandaka i måndags.

– De fördes till en bönelokal med 50 personer för att be. De hittades vid tvåtiden på morgonen, en död och en döende. Så bara där har vi 50–60 kontakter.

20-tal döda

Utbrottet av den fruktade blödarsjukdomen i Kongo-Kinshasa har hittills smittat 30–50 personer, varav drygt 20 har avlidit – siffrorna varierar lite beroende på hur definitiva provsvaren från sjuka och döda är.

Det första fallet noterades i byn Iboko. Sedan har man även hittat fall i det större samhället Bikoro och i staden Mbandaka. Den sistnämnda är mest oroväckande vad gäller spridningsrisken, eftersom det är en stor flodstad nära gränsen till grannlandet Kongo-Brazzaville och med goda förbindelser längs Kongofloden till bland annat huvudstaden Kinshasa.

Kan ta månader

– Det räcker med att en smittad reser nerför Kongofloden, så kan vi ha utbrott på många olika håll, säger Peter Salama vid Världshälsoorganisationen, WHO.

– Det kommer att ta veckor, troligen månader, innan vi har detta helt under kontroll.

Förutom att många inte känner till sjukdomen, eller inte tar den på allvar, är kommunikationerna på landsbygden dåliga. WHO har nu fördubblat den budget som tidigare sattes för att bekämpa utbrottet, till 57 miljoner USA-dollar enligt Salama.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning