Muren, munskyddstvång, klimatavtalet, WHO ... allt det här ska Biden hinna med under sin första dag

Vid lunchtid (lokal tid) på onsdagen tar Joe Biden över presidentmakten i USA. Eftermiddagen bjuder sedan på en veritabel rivstart – inte mindre än 17 presidentorder ska undertecknas redan under de första timmarna i Vita huset.

USA:s tillträdande president Joe Biden och hans hustru Jill vid Lincoln Memorial i Washington DC på tisdagskvällen.
Murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som Världshälsoorganisationen (WHO). Och inreseförbudet för en rad länder med muslimsk befolkningsmajoritet slopas.
Det är innebörden av några av de 17 presidentorder som Joe Biden planerar att sätta sin namnteckning på under sin första dag vid makten, enligt den tillträdande presidentens medhjälpare.
Biden kommer också att införa krav på att bära munskydd i federala byggnader för att bromsa spridningen av covid-19, återinrätta naturskyddsregler som Trumpregeringen avskaffat och försöka frysa vräkningar för ett stort antal människor som ligger efter med sina bolån på grund av pandemin, enligt uttalandet.
På kongressens bord landar inom kort också ett förslag om förändrade invandringslagar.
Biden "kommer att vidta åtgärder, inte bara för att upphäva de värsta skadorna Trumpregeringen har åstadkommit, utan även för att sätta landet i rörelse framåt", skriver den tillträdande presidentens team.
ANDRA LÄSER