Bara en röst avgjorde – jouren vid Vasa centralsjukhus fick nej

Riksdagen har röstat för att Vasa centralsjukhus inte ska få omfattande jour i detta skede. Bara en ynka röst avgjorde. – Det är bra konsumentinformation för väljarna inför valet att se hur ledamöterna röstade, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

SFP:s riksdagsgrupp var nära att lyckas med sin manöver.
Besvikelsen var stor i Svenska folkpartiets riksdagsgrupp när omröstningen avgjordes bara åtta minuter in i plenum på fredagen.
Valet för riksdagen stod mellan att godta social- och hälsovårdsutskottets förslag om att skjuta upp jourfrågan för Vasa centralsjukhus till nästa regering eller att godkänna Veronica Rehn-Kivis (SFP) förslag om att direkt godkänna medborgarinitiativet om att ge sjukhuset en omfattande jour.
När röstsiffrorna uppenbarade sig några sekunder efter omröstningen visade det sig att SFP:s förslag hade förlorat med bara en rösts marginal, 92–91. Hade exempelvis någon av de frånvarande i oppositionen varit plats skulle resultatet kunnat vara det motsatta.
Efteråt samlades ledamöterna i svenska riksdagsgruppen för något som liknade en debriefing. Stämningen var intensiv och känslorna pendlade mellan besvikelse och en viss eufori över att man trots allt lyckats driva sin sak nästan över mållinjen.
Partiets ordförande Anna-Maja Henriksson beskriver den knappa förlusten i termer av delseger.
– Utan att vi hade drivit frågan hade medborgarinititativet inte kommit upp i plenum. Nu förpliktigas följande regering att ta upp frågan.
Hon vill inte lägga saken som en knäckfråga för SFP:s för en regeringsmedverkan efter valet i april.
– Men jag vill se den statsministerkandidat som går emot klämmen. Den måste tas på allvar.
Om ledamöterna som röstade nej till medborgarinitiativet säger hon:
– Det är bra konsumentinformation inför valet för väljarna att se hur ledamöterna röstade, säger hon.
Ett av partierna som ställde sig på samma sida som SFP var Sannfinländarna. Alla sannfinländare som var på plats röstade nej till utskottets förslag.
Några ledamöter ur regeringspartierna lämnade också regeringsfronten. Bland dem fanns Vasaledamoten Pekka Puska (C), som i plenum röstade nej till det förslag han själv hade lagt fram i utskottet. Susanna Koski (Saml), också hon från Vasa valkrets, var den enda i Samlingspartiet som avvek från partilinjen. Tre ledamöter från Blå framtid hade också hellre sett omfattande jour i Vasa redan nu: Jussi Niinistö, Veli-Matti Saarakkala och Anne Louhelainen.

Missöde i omröstningen för Kari

Avgörande för omröstningen blev de 16 ledamöter som var frånvarande. Av dessa var elva ur oppositionen. Tre av de frånvarande var från SDP, tre från De gröna och tre från Sannfinländarna. En ledamot ur Vänsterförbundet och en ur Liike Nyt antecknades också som frånvarande.
En av de gröna märkte ändå att det skett ett missöde – det var Emma Kari som nog var på plats, men vars röst inte registrerades, och såg ut att vara frånvarande fast hon satt i salen. Med hennes röst registrerad hade det blivit jämnt 92-92, och det hade gått till en sluten omröstning.

Långdansen kring Vasa centralsjukhus

November 2015: Statsrådet föreslår att antalet sjukhus med omfattande jour i framtiden ska vara tolv. Efter årsskiftet står det klart att Vasa centralsjukhus (VCS) inte räknas till dem. Österbottningarna ska i framtiden hänvisas till sjukhuset i Seinäjoki, anser statsrådet.
December 2016: riksdagen fastställer jourreformen med rösterna 109-65 och VCS blir utan omfattande jour.
Januari 2017: efter att under ett år förgäves ha försökt få statsrådet att ändra beslutet till att bli 12+1 sjukhus, där +1 skulle vara VCS, bestämmer sig ett antal aktiva att starta en namninsamling för ett medborgarinitiativ. Initiativet samlar på några veckor drygt 67 000 underskrifter.
Maj 2017: medborgarinitiativet överlämnas till riksdagen.
September-oktober 2018: frågan om omfattande jour vid VCS dyker upp på social- och hälsovårdsutskottets bord som ett förslag om att sjukhuset ska tas in i helheten som det trettonde sjukhuset med full jour. Ärendet leder till en del uppståndelse då en av utskottets centerpartistiska ledamöter meddelar att han inte kan rösta mot VCS. Regeringen diskuterar sjukhusfrågan. Utskottet röstar ändå till slut ner förslaget.
Mars 2019: regeringen Sipilä avgår och vårdreformen faller. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) som är medlem i social- och hälsovårdsutskottet tar upp frågan om medborgarinitiativet omfattande jouren och finner starkt stöd för saken.
Plenum i riksdagen den 14 mars 2019: under debatten finner frågan om omfattande jour stort stöd bland många partier.
SPT

ANDRA LÄSER