Hund i sovjeternas land

Världen förtjänar att se världens bästa dokumentär. I fredags kunde man göra det på Tavastia, till tonerna av Bob Hund.

Det lyfter. Bob Hund på Tavastia fredagen den 11 mars.
12.03.2016 14:30 UPPDATERAD 12.03.2016 15:48

Bob Hund

Mannen med filmkameran
Tavastia 11.3
På väggen längst bak hänger en filmduk och kring sidorna av scenen sitter sex musiker, undanskymda i skuggorna, med ögonen på duken och med ryggen mot publiken.
På duken projiceras den sovjetiska avantgardisten Dziga Vertovs fantastiska konstdokumentär Mannen med filmkameran (1929), och bandet som ska tonsätta den drygt en timme långa filmen är ingen mindre än svenska tokrockarna Bob Hund. Föreställningen är en del av projektet Sounds of Silence, där svenska artister tonsätter gamla stumfilmer.
Den oerhört vackra och experimentella stumfilmen om “en vanlig dag i Sovjetunionen” placerade sig 2012 i branschmagasinet Sight & Sounds omröstning som åttonde bästa film genom tiderna. Två år senare gavs den utmärkelsen “världens bästa dokumentär” – och med Bob Hunds soundtrack till finns det ingen orsak att ifrågasätta det omdömet.
Det enda som hade gjort fredagskvällens matiné ännu mer njutbar, var om man hade fått sitta ner, i biostolar eller kring bord. Att bara stå där och glo kändes nästan respektlöst inför inte bara regissören och bandet, utan också filmens människor och deras blickar från en tid som i dag framstår som ett slags Paradise Lost, det enkla och estetiska livet på det högmoderna 1920-talet.
Också vemodet i Christian Gabels och John Essings musik understryker en dystopisk-historisk sympati för filmens huvudroller – vare sig man avser människorna eller arkitekturen: “De har ingen aning om vad som är på kommande.”
Då Sverige i början av 2000-talet började kännas för litet för Bob Hund, gick man över till att sjunga på engelska under namnet Bergman Rock. Thomas Öbergs känsla för det svenska språket gick dessvärre inte att översätta, men nu har bandet i Mannen med filmkameran en alldeles utmärkt, internationellt gångbar show att turnera med.
Världen förtjänar att se världens bästa dokumentär.

ANDRA LÄSER