HUS-direktör tycker att regeringen inte tar coronaviruset på allvar

Professor Lasse Lehtonen skriver att det inte är frågan om en vanlig influensa och kritiserar regeringen för tunn budget.

Professor Lasse Lehtonen kritiserar statsministern och regeringen för att inte ta coronaviruset på allvar. Arkivbild.
Lasse Lehtonen är professor och direktör för diagnostik vid Helsingfors universitetssjukhus och kritiserar regeringen i ett blogginlägg om coronaviruset. Bloggen ligger på Uusi Suomis webbplats och i inlägget behandlar han viruset i Finland och statens förberedelser.
Lehtonen tror att viruset märkbart kommer att öka i omfattning under de närmaste veckorna. Han talar explicit om Finland och backar upp sitt antagande med att förklara hur effektivt viruset smittar. Baserat på expertberäkningar smittar en person med coronaviruset två till tre andra personer, skriver han.
Han kritiserar även Sanna Marin (SDP) för att jämföra det aktuella coronaviruset med en vanlig influensa.
"I premiärministerns tillkännagivande till riksdagen jämförde Sanna Marin coronaviruset med influensavirus, som infekterar cirka fem procent av den vuxna befolkningen varje år. I Finland skulle denna siffra innebära att cirka 200 000 till 300 000 människor drabbades av viruset under epidemin", skriver Lehtonen i blogginlägget.
Sanna Marin sade i sitt anförande den 26 februari att regeringen är beredd att ompröva situation och utöka anslagen med en tilläggsbudget om så krävs.
Kritiken här bygger på att Lehtonen tror att mycket fler personer kommer smittas av coronaviruset än av en vanlig influensa. Han skriver att så många som 50 procent av befolkningen kan smittas. Och drabbas en så stor del av befolkningen kommer dödssaldot för coronaviruset att vara tio gånger så hög som för en vanlig influensa.
"Även om sjukdomen är farligast för äldre, är dödligheten för medelålders friska människor cirka en procent, enligt den prestigefyllda New England Journal of Medicine", skriver han.

För lite pengar

Regeringen har budgeterat 8,9 miljoner euro för att tackla coronaviruset. En summa som enligt Lehtola inte räcker till.
"Med denna summa kan alla finländare köpa två liter Pirkkamjölk eller en tandkrämstub från Tokmanni. Statsministern sade vidare att Finlands nödlager har tillräcklig skyddsutrustning för vårdpersonal", skriver Lehtonen.
Enligt Lehtonen är Marins plan att förlita sig på tidigare förberedelser. Den lösningen ser Lehtonen som problematisk, eftersom det är oklart om utrustningen är föråldrad eller inte. Det är beklagligt att landet inte kan satsa pengar på att förbereda sig för en stundande pandemi, skriver Lehtonen.
"Som jämförelse bör man också komma ihåg att man i Finland är villig att spendera miljarder euro på investeringar i stridsflygplan och örlogsfartyg i en tid då det hela tiden skärs i finansieringen av sjukvården. Tyvärr kan inte de senaste jaktflygplanen bekämpa coronavirus", skriver han.
Han skriver att hälsovård inte handlar om framtidsprojekt, utan om att behandla sjuka människor. Lehtonen lyfter fram ett utvecklingsprojekt som ska komma att kosta 90 miljoner. Han förundrar sig över att det går att storsatsa på framtiden medan det akut inte skulle behövas mer än en euro och 60 cent per finländare för att bekämpa coronaviruset.
Rättelse: Artikeln uppdaterad 3 mars 10.19, med avsnittet om att statsminister Sanna Marin säger att mer pengar kan fås genom en tilläggsbudget.

ANDRA LÄSER