Dagens snackisar: Nu ska allt avgöras och Messi vill skaka av sig Maradonaspöket

Argentina eller Frankrike blir världsmästare för tredje gången på söndag kväll. Och VM är slut. Men ordförande Infantino har nya och ännu större visioner på gång.

Lionel Messi har gjort en betydligt längre och mer framgångsrik karriär än framlidne legendaren Diego Maradona men Maradona förde mer eller mindre ensam Argentina till VM-titeln 1986. Dags nu för Lionel Messi att gå upp jämsides med Maradona?
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
18.12.2022 06:01
Dagens match: Argentina-Frankrike 17.00
Finaldags och sannolikt sista chansen för Lionel Messi att vinna VM, åtminstone i en dominerande roll. Argentina har imponerat och sakta men säkert spelat upp sig under VM. Frankrike har mer eller mindre dansat sig till final och det känns som att de regerande mästarna har ytterligare en växel att ta till om det behövs. Och det kan behövas mot Argentina som förlorat en av lagets 42 senaste matcher.
I Argentina är allt frid och fröjd då det gäller skade- och sjukdomsläget. Lionel Messi är ypperlig form och Julian Alvarez har visat framfötterna då Lautaro Martinez tappade målformen och självförtroendet under premiären mot Saudiarabien. Angel di Marias lår är ett frågetecken men Juventusveteranen vore i vilket fall som helst knappast aktuell för spel från start.
I Frankrike är det frågetecken på en bunt spelare som dras med förkylningssymtom av olika slag. Det är feber, rinnande näsor, sjuka halsar och onda magar.
Mittbackarna Raphaël Varane och Ibrahima Konaté samt anfallaren Kingsley Coman missade fredagens träning sedan de känt sig krassliga. Mittfältaren Adrien Rabiot och försvararen Dayot Upamecano spelade inte i onsdagens semifinal mot Marocko.
En del spelare har isolerats för att minska risken för smittspridning inom Les Bleus. Hur som helst långt ifrån ett optimalt utgångsläge för Frankrike som ändå kan trösta sig med en grym bredd inom truppen.
På lördagskvällen såg det redan lite bättre ut och till skillnad från de senaste dagarna fanns samtliga 24 spelare med när laget tränade, åtminstone i inledningen av passet.
Vid finalseger blir Frankrike första nation, på herrsidan, att försvara sin VM-titel sedan Brasilien 1962.
Dagens vansinne: Gianni Infantino
Fifa-ordförandes "linjetal" på fredagen underströk ytterligare hur bortkopplad från verkligheten Infantino verkar vara. Grodorna var många och snacket om ett klubblags-VM med 32 lag år 2025 måste ha fått orsakat blodstörtning hos en del klubbchefer i Europa. 
Och Infantino förkunnade att han räknar med att sitta kvar på posten åtminstone till 2031. Han är enligt sig själv inne på sin första mandatperiod trots att han tog över som ordförande 2016 då Sepp Blatter tvingats avgå. 2019 valdes återvaldes han men enligt honom är mandatperioden 2016-2023 en och samma då han hoppas in i mitten av mandatperioden av 2015-2019. Avancerad schweizitaliensk juristlogik där.
Gianni Infantino trivs på sin tron och tänker sitta kvar till 2031.
Dagens siffror: 2-2, 5-5 och 4-4
Både Argentina och Frankrike har två VM-titlar. Argentinas kom på hemmaplan i militärjuntans Argentina 1978 och i Mexikos Maradonasommar 1986. Frankrike vann på hemmaplan 1998 efter en uppvisning av den mäktiga Zinedine Zidane i finalen. Och laget vann också 2018 på rysk mark. Någondera blir mästare för tredje gången.
Skytteligasegern står i första hand mellan Lionel Messi och Kylian Mbappé på fem mål var. Men bakom på fyra lurar evigt unga Olivier Giroud och Argentinas nya stjärna Julian Alvarez.
Julian Alvarez sänkte Kroatien med sitt solomål i semifinalen.

ANDRA LÄSER