Dickens rutin, bredd och tyngd avgjorde

I 40 minuter var GrIFK med i matchen. Sen tryckte Dicken i en högre växel och då kunde inte gästerna svara. Dicken vann med 29-18 och är finska mästare efter 3-0 i matcher.

Dicken är mästare för andra året i följd.
Jonas von Wendt
23.04.2022 17:28 UPPDATERAD 23.04.2022 18:45
– Det finns en trygghet i vårt spel. Och en vetskap om att vi kan vinna också då vi kanske inte kommer upp i maximal nivå.
Så lyder tränaren Ken Sirenius analys efter att Dicken bärgat FM-guldet i tre raka matcher.
30-20, 25-16 och 29-18 i den tredje och avgörande matchen i Britas. Klara siffror men siffror som kanske inte berättar hela sanningen om finalserien mellan Dicken och GrIFK.
– Det här ju inte tiomålsmatcher på något sätt. Siffrorna ljuger i viss mån för så mycket bättre var vi inte. Men visst är vi så pass mycket bättre att vi förtjänar guldet, säger lagkaptenen Anna Broman som i och med ännu ett guld i bagaget tackar för sig.
– Jag vet inte riktigt hur det känns ännu. Det kanske kommer senare.
En annan som lägger av är Anna Lindholm som gjorde en utmärkt finalmatch. I 40 minuter. Sen var det slutspelat då knäet sade upp kontraktet. Korsbandsskada var den första prognosen.
Dicken ledde matchen hela vägen. Men någon promenadseger blev det inte.
Anna Broman avslutar karriären som finsk mästare.
Att insatserna var höga märktes. Ingetdera laget gav en tum extra utrymme i defensiven. Det var tuffa tag men inte ojuste spel.
Dicken satt i förarsätet hela vägen men en bit in på andra halvlek stod matchen i viss mån och vägde. Plus ett för Dicken med tjugo minuter kvar.
Sen stängde Dicken ner helt och gjorde 7-0 på nio minuter och matchen var avgjord.
Lökfors tog en straff av Johanna Hilli vid ställningen 19-15. I följande anfall förvaltade Anna Westerlund en straff för Dicken. 20-15 i stället för 19-16 och någonstans där var det ridå för Grani.
– Jag vet inte riktigt vad som händer. Plötsligt rinner matchen i väg, säger Hilli som med sina åtta mål var bäst i Grani. Detta trots en intensiv bevakning.
– Jag är ändå nöjd med säsongen och stolt över laget. Vi är ett ungt lag som gör en kanonsäsong, säger Hilli innan rösten brister.
Anna Westerlund gör mål. Corinna Jensen är ett steg efter.
Stella Bruncrona var också utmärkt mellan stolparna och Corinna Jensen gjorde ett enormt fysiskt jobb i mitten.
– Det är hemskt att förlora en finalserie. Men jag är väldigt stolt över hela laget och sättet vi tar oss till final. Nu börjar vi jobba för nästa säsong och så är vi ännu bättre då, säger Jensen.
Fem spelare hittade rätt i GrIFK. Tio spelare antecknade sig i målprotokollet för Dicken.
– Bredden och rutinen kan inte betonas nog i de här sammanhangen, säger Broman.
Målvaktsmatchen mellan Ida Lökström i Dicken och Bruncrona slutade oavgjort även om Lökström var snudd på sensationellt bra i final nummer två och tre.
– Jag vet inte riktigt varifrån storformen kommer. Plötsligt stämde nästan allt i mitt spel, säger Lökström.
Lökström satte sig i respekt från start då hon bara släppte in ett mål under den inledande kvarten och bland annat knep två straffar. Sådant kan bli jobbigt på det mentala planet för motståndarna.
– Man känner att man har ett litet övertag rent mentalt. Och det är ju ett övertag man alltid vill ha. Sen ska utespelarna ha ett stort tack. Det är ganska lätt att spela målvakt bakom ett så bra försvar, säger Lökström som har en poäng.
Släpper du in i snitt arton mål per match är chansen att vinna väldigt stor.
För ett par spelare slöt sig cirkeln i och med guldet i Britas. Och också i viss mån för Ken Sirenius som visserligen inte lämnar klubben men nog byter lag. Från och med nästa säsong är han tränare för herrlaget.
– Det är kanske dags för lite nya infallsvinklar för laget. Det har varit en stor ära att leda det här laget. Fantastiska spelare hela vägen. Och även om jag säger adjö nu finns det ingenting som säger att dörren stängs för evigt, säger Sirenius.

FM-serien

Final, tredje matchen:
Dicken-GrIFK 29-18 (12-9)
Dicken: Anna Broman 5, Anna Westerlund 4, Anna Lindholm 4, Tove Salokivi 3, Janica Sjöström 3, Malena Heikkinen 3, Matilda Peitsaro 2, Jessika Gammals 2, Linn Wentzel 2, Emila Kohonen 1.
GrIFK:
Johanna Hilli 8, Greta Wiren 3, Corinna Jensen 3, Anette Rakkolainen 2, Carolina Rehnberg 1, Enni Goman 1.
Dicken mästare med 3-0 i matcher
Senaste mästarna:
2022: Dicken
2021: Dicken
2019: HIFK
2018; Dicken
2017: Dicken

ANDRA LÄSER