Svag krona gör Sverige till ett förmånligt turistland

Att turista i Sverige är nu sällsynt billigt för den som använder dollar eller euro. Svenska kronan har på ett år tappat rejält i värde. För svenskarna själva är den höga inflationen, de stigande räntorna och den svaga kronan närmast en riktig giftcocktail.

Den svaga kronan gör det förmånligt för turister från Finland att resa till och i Sverige. Arkivbild.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
18.03.2023 09:52
För ett par år sedan kunde den som besökte Sverige växla en euro till drygt 10 kronor. I dag får besökaren i Sverige mer än en krona mer för samma euro. Förmånligt för den utländska turisten, men mindre bra för svenskarna själva.
– De svenska hushållen lider av inflation, stigande räntor och höga bostadspriser. Sverige är ett av de länder där den ekonomin backar mest just nu, säger ekonom Kristian Nummelin på Nordea.
Kronans utförsbacke började 2021 i samband med att den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) började höja räntorna för att bekämpa inflationen. Både den svenska och den norska kronan är att betrakta som riskvalutor när de internationella räntorna börjar gå upp, påpekar Nummelin.
Sveriges riksbank förklarar för sin del den svaga kronan med Rysslands invasion av Ukraina. Den ledde till hög inflation och osäkerhet på de internationella finansiella marknaderna. Samtidigt innebar Feds räntehöjningar att dollarn förstärktes. Sverige med en liten valuta och en låg räntenivå hade ingenting att sätta emot, förklarar banken.
Europeiska centralbankens höjning av räntorna i torsdags innebar att också euron förstärktes gentemot kronan. Sin hittills lägsta nivå i förhållande till euron nådde kronan ändå tidigare i veckan.

Möte i april

Kristian Nummelin påpekar att Riksbankens främsta uppgift är att bekämpa inflationen, inte att förstärka kronans kurs. Inflationen i Sverige var i februari hela 12 procent. Det är mera än de mest pessimistiska prognoserna spått.
Riksbankens huvudmål är detsamma som ECB:s, att inflationen ska ligga kring 2 procent.
– Riksbanken har sitt nästa möte i april och kan först då reagera på inflationssiffran och på ECB:s räntehöjning. Trycket på att höja räntan också i Sverige är stort, säger Nummelin.
Den svaga kronan innebär att det just nu är billigt för finländare och andra inom euroområdet att semestra i Sverige. Den svenska turistbyrån Visit Sweden har räknat på hur googlandet på resor till Sverige ökat och skriver på sin webbplats att intresset från flera europeiska länder nu är större än vad det var före coronapandemin.

Svagt intresse för bilar

Att importera bilar från Sverige har traditionellt varit populärt då kronan varit billig. Men nu har recessionen, de höga räntorna och det höga elpriset här hemma inneburit att importen av begagnade bilar tvärtom har sjunkit.
En del bensindrivna och dieseldrivna bilar importeras fortfarande. Numera är det ändå elbilarna som stiger i popularitet och en begagnad elbil är billigare att köpa i Finland än i Sverige, säger Tero Kallio, vd på bilimportörernas förbund.
– Jag hälsar köpare från Sverige välkomna hit, säger Kallio.
Han konstaterar att det för första gången är så att bilarna och då specifikt elbilarna är billigare i Finland.
Kristian Nummelin hittar för sin del ytterligare något det lönar sig att skaffa i Sverige.
– Om ett finskt företag funderat på ett förvärv i Sverige är det en bra tidpunkt att slå till, säger Nordeas ekonom.

Finns ljuspunkter

Även om den ekonomiska situationen i Sverige är dyster just nu så finns det ljuspunkter, påpekar Nummelin. Sysselsättningen är fortfarande god. Att Kina öppnat gränserna efter pandemin stimulerar även den svenska ekonomin.
Att en svag krona automatiskt skulle innebära en exportfördel för svensk industri håller däremot inte längre streck, menar han. De globala produktionskedjorna innebär att få produkter innehåller komponenter från bara ett land. Att importera till Sverige kostar mer med en svag krona och det syns i slutpriset.
– Är produkten tillräckligt svensk kan den svaga valutan ändå ge en konkurrensfördel, säger Nummelin.
Riksbanken skriver på sin hemsida att kronan kommer att bli starkare igen. Så länge osäkerheten består är det ändå troligt att kronan fortsätter vara volatil, skriver banken.

ANDRA LÄSER