Finlandssvensk företagskonsult hyllar Kinas coronastrategi

Medan Finland öppnar upp samhället, upplever Kina den värsta smittspridningen sedan pandemins start. Shanghaibon Jack Ilmonen tycker Kina ska hålla fast vid sin nolltoleransstrategi.

Kina har blivit mer demokratiskt under de 20 år som Jack Ilmonen har bott i Kina. Han stör sig på att man i USA och Europa har en negativ bild av Kina. – Kina är inte Ryssland. Man blir inte fängslad eller dödad om man demonstrerar.
22.03.2022 21:02
När kinesiska städer stänger ner blir det tomt på gatorna. Kineserna följer rekommendationer och restriktioner till punkt och pricka. Det beror inte på underkastelse, säger den finlandssvenske företagskonsulten Jack Ilmonen. Kina har under åren drabbats av flera epidemier som varit dödliga och folket kommer ihåg hur de tidigare epidemierna har drabbat familjerna.
– I Pudong i Shanghai där vi bor har sju stora områden stängts ner för två veckor. Jag skriver på min doktorsavhandling och sitter så gott som ensam här på ett Starbuckskafé.
Jack Ilmonen bor inte på ett område som är helt nedstängt. Sådana områden blockeras med staket, poliser och vakter så att ingen lämnar dem.

ANDRA LÄSER