Maria Didrichsen bytte bana – till konstvärlden

Maria Didrichsen drömmer om att kunna visa en utställning av Vincent van Gogh eller Paul Gauguin men vet hur stora utmaningarna är.

Marie-Loise och Gunnart Didrichsen, här avbildade påen relief av Laila Pullinen, grundade Didrichsens konstmuseum. Maria Didrichsen för arvet vidare.
För tjugo år sedan vågade Maria Didrichsen sadla om och inleda en ny karriär, som museiintendent. Efter att grundarna av Didrichsens konstmuseum, Marie-Louise och Gunnar Didrichsen hade avlidit, stod konstmuseet, inför en vändpunkt.
Lösningen blev en storsatsning på en mayautställning som museichef Peter Didrichsen höll på att hämta från Guatemala.
Maria Didrichsen, som var hemma med två små barn, såg allt det arbete som krävdes för att kunna förverkliga utställningen och hittade en nisch där hon kunde göra nytta:
– Jag började med att skaffa sponsorer. Så småningom blev jag så insatt i utställningsmaterialet att jag kunde utbilda guider och sedan började jag guida själv.
Museikarriären tog fart. Först blev Maria Didrichsen utställningschef, därefter intendent.
På den posten befinner hon sig i dag, tjugo år senare. Museet har utvidgats och renoverats under de här åren och också skulpturparken har förnyats. Dessutom har samlingarna vuxit.

Var du någonsin rädd inför den nya utmaningen?

– Nej, jag var ivrig eftersom jag landade i en så fascinerande värld. Att göra en utställning handlar inte bara om att hänga upp tavlor, jag fick upptäcka allt det andra som måste fixas.
Tyngst är det när man förhandlar om en utställning i det oändliga, planerar, förbereder och gör synopsis och allt sedan rinner ut i sanden.
– Asiatiska kulturer kan ha väldigt svårt för att säga nej vilket innebär att man ibland lägger ner en massa arbete i onödan.

Roligast då?

– Att skapa nytt och via det erbjuda nya upplevelser för besökarna. Didrichsens är inte bara ett museum, det har en fin själ.
– När man bygger upp en utställning blir man väldigt fäst vid den. Det är vemodigt när den tar slut men sedan kallar nästa utställning.

Stämningen består

Marie-Louise och Gunnar Didrichsen grundade Didrichsens konststiftelse 1963 och öppnade ett museum i anslutning till sin villa 1965. Museet är känt för bland annat sin stora samling skulpturer av Henry Moore.
Paret Didrichsen, som var Maria Didrichsens svärföräldrar, är avbildade på en relief i brons av Laila Pullinen från 1985. Verket hänger på paradplats i det rum som en gång var familjens vardagsrum.
– Marie-Louises och Gunnars ande finns kvar i huset och jag vill att den ska finnas här. Museet, som drivs av en stiftelse, är ett arv som förpliktar.
En av storsuccéerna under Maria Didrichsens period som intendent var utställningen med verk av Edvard Munch 2014. Utställningen krävde tio år av förberedelser, hårt arbete och uthållighet.
– Vi ger inte upp, säger Maria Didrichsen glatt.
– Konkurrensen om Munch är tuff men ingen annan hade hittat ett koncept som passade Munchmuseet.
140 museer står ständigt i kö för att få arrangera en utställning med verk av den norske konstnären. Didrichsens konstmuseum anhöll om att visa konstmecenaten Rolf Stenersens Munchsamling och den idén kunde Munchmuseet omfatta.
Jan Förster, som nu är chef för Konsthallen, var då direktör för Finsk-norska kulturinstitutet. Han gav oss tipset och vi hittade synergierna.

Finch i höst

Om Maria Didrichsen fritt och utan hänsyn till kostnader och andra distraherande faktorer får välja en konstnär hon drömmer om att presentera på Didrichsens konstmuseum svarar hon Vincent van Gogh eller Paul Gauguin.
– Men att få arrangera utställningar av konstnärer i världsklass är jättesvårt.
Den engelsk-belgiska konstnären A. W. Finch är höstens namn på Didrichsens konstmuseum. Finch kom till Finland 1897 och arbetade som lärare i keramik och bildkonst i trettio år. Hans insats var central då det gällde att introducera internationell konst i Finland.
Utställningen med arbeten av Finch ingår i Didrichsens konstmuseums strategi på att arrangera utställningar som utgår från verk ur de egna samlingarna.
Ibland väljer museet annorlunda. I vinter visas årets Pro Arte-konstnär och i sommar blir det en utställning med verk av Marita Liulia.
Årets Pro Arte-konstnär 2018 offentliggörs torsdagen den 25 oktober. Pro Arte-erkännandet har grundats av respekt för museets grundare Marie-Louise och Gunnar Didrichsen. Paret Didrichsen stödde gärna unga konstnärer.

Maria Didrichsen

Ålder: Fyller 60 år 25 oktober 2018. Firar med mottagning på Didrichsens konstmuseum kl. 14–18 på födelsedagen.
Familj: Gift med Peter Didrichsen. Två vuxna barn, Jenny och Niclas. Maken Peter är dansk, pappa Heinz Ramm-Schmidt är ursprungligen norsk och mamma, Ebba Ramm-Schmidt är från Åland.
Karriär: Ekonomie magister 1985, bytte bransch till kulturen 1997 och har arbetat på Didrichsens konstmuseum sedan 1997, intendent på museet sedan 20 år.
Konstnär jag aldrig tröttnar på: Helene Schjerfbeck.
Gillar: Lappland, skärgården och att vinterbada.

ANDRA LÄSER