Florida krossade Columbus och närmar sig slutspelsplats

7–0 mot hopplösa Columbus innebar den tredje segern i följd för Florida som alltjämt är med i kampen om en plats i slutspelet.

Det kan trots alla problem denna säsong bli slutspel för Florida.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
02.04.2023 09:03
Boston har för länge sedan säkrat grundseriesegern i NHL och förutom Bruins är också Carolina, New Jersey, Toronto,  New York Rangers och Tampa Bay klara för slutspel i den östra konferensen.
Om de två återstående platserna i vårens slutspel kämpar tre, kanske fyra lag. New York Islanders på 87 poäng och fem matcher kvar att spela, Florida på 85 med fem matcher kvar, Pittsburgh på 84 med sex matcher kvar och kanske också Buffalo på 81 med sju matcher kvar.
För att Buffalo ska knipa en slutspelsplats krävs sannolikt minst sex segrar av sju möjliga och det känns aningen orealistiskt.
Mot Columbus stod Floridas Aleksander Barkov för tre assist. Barkov är nu uppe i 71 poäng för säsongen. En bra notering men i underkant för den finska centern som inte varit lika bra som i fjol. Floridas spel har inte stämt och även om laget skulle ta sig till slutspel finns inte mycket som talar för en lång vår. Den östra konferensen är stentuff och det är svårt att se detta Florida utmana något av topplagen i öst.
Mikko Rantanen fortsatte sin ursinniga poängproduktion i toppmötet mellan hans Colorado och Dallas. 1+3 för Rantanen i 5–2-segern. På 75 matcher har det blivit 49+43 poäng och det lär bli över 50 mål och 100 poäng om han hålls frisk.
Rantanen är överlägsen poängetta bland finländarna i NHL där forna HIFK-backen Miro Heiskanen ligger fyra på 66 poäng. Dallasstjärnan gör sin bästa säsong hittills i NHL och har för varje säsong närmat sig den yttersta eliten bland backarna. Nu hör han till de allra bästa och då poängproduktionen tilltar för varje säsong är han en kandidat att inom några år vinna Norris Trophy, titeln som ligans bästa back.
I år verkar den titeln vikt för San Joses Erik Karlsson som är på väg mot över 100 poäng. San Jose hör till ligans sämsta lag men Karlsson har varit eminent. Framåt. Defensivt har den svenska virtuosen alltid haft sina brister.

ANDRA LÄSER