En exklusiv Andtbacka x 3

Ralf Andtbackas nyligen prisbelönta diktsamlingar är bra, men är de exklusiva? Valter Sandell funderar på poesi, logistik och ji ji muge.

Ralf Andtbackas prisbelönta poesiböcker "Bok av råd" och "Avnämnadet" är väldigt intressanta. Men de aktualiserar också minst lika intressanta frågor om åtkomlighet och logistik.
Plock & fyndValter Sandell
20.02.2022 06:00
Poeten Ralf Andtbacka premierades nyligen på Svenska litteratursällskapets i Finland (SLS) årshögtid med anledning av diktsamlingarna Avnämnandet och Bok av råd. Böckerna är utgivna av Duck Press, ”ett fristående imprint för litterära verk som utkommer i begränsade upplagor och som ibland nästan inte finns.” Upplagorna har kallats ”exklusiva” och ”svåråtkomliga”, det trycktes ju bara 65 för hand numrerade, signerade och dedicerade exemplar, med en liten hälsning tillägnad läsaren: ”Ingenting alls ska utvärderas, Vasa 31.1.2021, Ralf”.
Diktsamlingarna är väldigt intressanta och det är, som många påpekat, fint att böcker som är utgivna utanför etablerade förlag premieras, titlar som ofta faller under radarn. Men låt oss här fokusera på böckernas åtkomlighet och logistik, ett minst lika intressant ämne.

ANDRA LÄSER