Pandemin tog tre gånger fler liv än beräknat – Finland klarat sig bättre genomsnittet

Pandemin beräknas ha skördat 18,2 miljoner liv världen över. Det är mer än tre gånger mer än vad tidigare data visat, enligt en studie i The Lancet.

Bulgarien är ett av de länder som i en ny studie uppskattas ha haft en hög överdödlighet under pandemins första år. Bilden är från en intensivvårdsavdelning vid universitetssjukhuset Pirogov, i Sofia, Bulgarien, hösten 2021.
Petra Hedbom/TT
12.03.2022 10:05 UPPDATERAD 12.03.2022 12:48
Det är ett stort forskarlag finansierat av bland annat Bill och Melina Gates foundation, som samlat data om överdödlighet från 74 länder.
Överdödligheten visar hur många som dött under en viss period jämfört med det normala. Forskarna ville på så sätt komma runt att länder rapporterar dödsfall orsakade av covid-19 på olika sätt.
I studien jämförde de dödligheten för 2020 och 2021 med en period på elva år före pandemin.

Stora skillnader

Genom att studera överdödligheten är forskarnas slutsats att de covidrelaterade dödstalet är hela tre gånger så högt som de dödsfall som rapporterats bero på covid-19.
I snitt världen över har pandemin orsakat 120 extra dödsfall per 100 000 invånare. Men det skiljer mycket mellan länder och regioner. Bolivia är det land som haft den allra högsta överdödligheten under pandemins två första år med över 700 extra dödsfall per 100 000.
Tittar man på större geografiska områden är det Latinamerika, Öst – och Centraleuropa, norra och södra Afrika och Mellanöstern som haft den högsta överdödligheten.
För Finland var siffran 80 extra dödsfall per 100 000, vilket placerar oss i en bit under det västeuropeiska snittet på 140. Sverige har jämförelsevis 91 extra dödsfall, medan Danmark har 94. Norge och Island sticker däremot ut med väldigt liten överdödlighet. På Island talar vi rentav om färre döda än normalt.
Länder med den högsta överdödligheten sett till antalet är Indien, USA, Ryssland och Mexiko. Några få länder hade ingen överdödlighet eller en dödlighet som var lägre än normalt. Dit hör Island, Australien, Singapore och Norge.

Högst och lägst överdödlighet

Länder med den högsta uppskattade överdödligheten (per 100 000):
Bolivia: 734.9
Bulgarien: 647.3
Eswatini: 634.9
Nordmakedonien: 583.6
Lesotho: 562.9
Länder med den lägsta uppskattade överdödligheten (per 100 000):
Island: -47.8
Australien: -37.6
Singapore: -15.8
Nya Zealand: -9.3
Taiwan: 0
Källa: The Lancet
– Det som är tydligt är att det bara är ett dussintal länder som klarat sig utan någon sammantagen överdödlighet. Många länder som klarade sig bra i början fick det värre sedan, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm, som kommenterar rapporten för TT.
I studien tar forskarna också upp kvoten mellan dödsfall som rapporterats bero på covid-19 och överdödligheten. Den varierar också mellan länder men bland annat Sverige nämns som ett gott exempel där kvoten är nära 1.
”Det är viktigt att gå vidare och försöka förstå vilka dödsfall som orsakades av covid-19 och vilka som kom som en indirekt följd av sjukdomen”, skriver huvudförfattaren Haidong Wang i en presskommentar.

ANDRA LÄSER