Vaccinera vårdarna nu!

29.11.2021 12:15
Den juridiska expertisen, inklusive justitiekansler Tuomas Pöysti, säger att vår ikraftvarande smittskyddslag utgör laglig grund för att kräva att vårdpersonal som kommer i kontakt med patienter skall vara vaccinerad mot covid-19.
På arbetsgivarhåll håller man fortfarande på och tvekar och velar. Enligt en intervjuad ansvarsperson vid HUS beror det på att man inväntar Social- och hälsovårdsministeriets besked. På ministeriet uppges man utreda frågan. Medan gräset växer dör kon, brukar man säga.
Under tiden sköter ovaccinerad personal sjuka människor, vaccinerade och ovaccinerade. Nyopererade patienter, föderskor och nyfödda utsätts för smittrisk på det sjukhus som redan i lagen förutsätts garantera en trygg och högklassig vård. Jag kände mycket väl en person som opererades och därefter fick covidsmittan på sjukhuset och dog.
Varje laglydig medborgare vet att gällande lag skall följas. Man har inte rätt att strunta i den i väntan på att lagstiftningen skall förändras. Jag uppmanar därför hälsovårdens alla arbetsgivare att ha ryggrad och förnuft nog att följa gällande smittskyddslag och inte gömma sig bakom ministeriets villande väg genom evighetslånga juridiska utredningar. Patienten har rätt till vård i trygghet. Sjukvården har en skyldighet att garantera den. Kräv vaccination av personalen. Nu!

Gitta Dahlberg Heikel,

tidigare styrelseledamot i HUS/HNS, Helsingfors

ANDRA LÄSER