Pontus Dahlström driver restaurang i Oslo och ger inte mycket för alkoholförbudet

Virussituationen eskalerar i Norge. Förra veckan begränsades sociala kontakter och från och med natten till onsdag får krogarna inte servera alkohol. – Det är som att politikerna tror att alkoholen sprider viruset, säger krögaren Pontus Dahlström.

Pontus Dahlström är född och uppvuxen i Ekenäs men har bott i Oslo i ungefär 20 år. Han har lång erfarenhet av restaurangbranschen, innan han öppnade sin nuvarande restaurang Kolonialen drev han restaurang Maaemo som i dag har tre stjärnor i Michelinstjärnor.
– Vi är tvungna att nödbromsa för att det inte ska gå helt fel, sade landets hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol vid en presskonferens tidigare i veckan.
Serveringsförbudet infördes vid midnatt mellan tisdag och onsdag denna vecka och ska vara i kraft i fyra veckor. Förbudet gäller alla landets restauranger och uteställen.
– Vi fick ungefär 30 timmars varsel och tiden har gått till att avboka bord och så vidare, säger Pontus Dahlström som driver restaurang Kolonialen i Oslo.
Dahlström beskriver sin restaurang som ett brasseri eller en bistro. De restriktioner som infördes förra veckan har lett till att omsättningen minskat med 30 till 40 procent.
– Med att införa sjenkestopp, som de kallar det, tar de ifrån oss 50 procent av den kvarvarande omsättningen.
Enligt Dahlström tyder de nya restriktionerna på desperation och okunskap hos politikerna.

Politiskt spel

Under hösten fick Norges långvariga statsminister Erna Solberg och hennes högerregering stiga åt sidan. I stället tog Arbeiderpartiet och Jonas Gahr Støre makten.
Enligt Dahlström har vänstern högljutt kritiserat Solbergs och högerns sätt att handskas med pandemin, men nu när de har makten gör de om samma fel.
– När Høyre sitter i opposition kan de inte kritisera Arbeiderpartiet för beslutet att förbjuda alkoholförsäljning, eftersom de tog samma beslut förra året, säger Dahlström.
Att restaurangerna inte måste stänga helt ger enligt Dahlström politikerna ett kryphål.
– Det betyder att kompensationerna till vår bransch är nära noll. De tar alltså sakta men säkert livet av hela restaurangbranschen, med motiveringen att restaurangerna kan ha öppet som vanligt.

Vems ansvar?

Dahlström ifrågasätter alkoholens roll i spridningen av coronaviruset.
– Historiskt sett har vi i Norden, speciellt i Finland och Norge, sett alkoholen som ett stort problem. Man har trott att folk tappar alla hämningar när de dricker, vi är inte barbariska vikingar som dricker oss skitfulla varje kväll. Det går att njuta av mat och vin sofistikerat. Det är som att politikerna tror att alkoholen sprider viruset.
I stället säger Dahlström att restauranger tryggt kunde ha öppet om de följde ett praktiskt regelverk. Det skulle bland annat innefatta bestämmelser om distansering och hygienåtgärder. Dahlström är positivt inställd till coronapass, ett system som Norge inte har.
Just nu saknas ungefär 3 000 restaurangarbetare på grund av tidigare nedstängningar, säger Dahlström. Delvis av den orsaken, men också för att kompensera inkomstbortfall betalar han en julbonus till sina anställda ur egen ficka.
– Den norska staten har hela tiden använt ordet dugnad, alltså ungefär talko, alla ska bidra och hjälpas åt för att vi ska kunna ta oss ur det här. Det här har kostat mycket pengar för mig, samtidigt som jag känner ett ansvar mot mina anställda eftersom välfärdsstaten Norge inte tar sitt ansvar.

ANDRA LÄSER