Analys: Ukraina vädjar om moderna stridsvagnar – Tysklands farhågor är ogrundade

Tyskland vill inte skicka moderna stridsvagnar till Ukraina, fastän några dussin Leopard 2-stridsvagnar skulle kunna förändra krigssituationen till Ukrainas fördel.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz passerar en Leopard 2-stridsvagn  under en exercis i norra Tyskland i oktober.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
03.01.2023 19:30
USA har försett Ukraina med militärt stöd värt mer än 20 miljarder dollar. Europeiska länder har skickat pansarvärnsrobotar, bandvagnar, artilleripjäser och luftvärnssystem för flera miljarder euro. Det militära stödet har spelat en avgörande roll då Ukraina lyckats stoppa den ryska invasionsstyrkans offensiv och återta en del av de områden som Ryssland ockuperat sedan februari 2022.
I december lovade USA att förse Ukraina med ett Patriot-luftvärnsbatteri, värt ungefär en miljard dollar. En välkommen nyhet för Ukraina, som sedan oktober utsatts för våg efter våg av ryska kryssningsrobotar.
Det finns dock vapen som Ukraina vädjat om många gånger, men inte fått. President Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger sagt att Ukraina också behöver moderna stridsvagnar för att slå tillbaka den ryska invasionshären. Flera europeiska länder har skickat moderniserade, sovjetiska stridsvagnar, men Ukraina har inte fått moderna, tyska Leopard 2- eller amerikanska M1 Abrams-stridsvagnar.

ANDRA LÄSER