EasyJet öppnar flygrutt mellan London och Rovaniemi

Lågprisflygbolaget EasyJet räknar med att locka omkring 13 000 turister till Rovaniemi denna vinter. Bild: SPT/Sebastian Backman

Turismen i Lappland genomlever ett uppsving. Från och med oktober öppnar det brittiska lågprisflygbolaget EasyJet en ny flygrutt mellan Gatwicks flygplats i London och Rovaniemi.

Enligt Finavia ska rutten öppnas den 31 oktober i år och flygen ska avgå från London två gånger i veckan. EasyJet räknar med att kunna locka omkring 13 000 passagerare till Rovaniemi under den första vintersäsongen.

– Vi är jättenöjda över att vi kan erbjuda en rutt till en destination som tidigare har saknat förmånliga flygalternativ. Rutten kommer säkert att vara populär bland barnfamiljer som vill träffa julgubben eller varför inte resenärer som vill se norrsken, säger ekonomidirektör Sophie Dekkers på EasyJet i ett pressmeddelande.

Finavia uppger att bolaget kommer att investera 55 miljoner euro för att uppgradera terminalbyggnaden på Rovaniemi flygplats som ska expandera med 75 procent innan julsäsongen 2019.

– Den nya flygrutten kommer säkert att stärka Lapplands attraktionskraft som turistdestination, säger direktör Jani Jolkkkonen på Finavia.

EasyJet är ett av Europas största flygbolag. Enligt bolagets statistik hade EasyJet sammanlagt 8 540 000 passagerare i juli i år.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02