Fråga: Släcker du lamporna i kväll? – Klockan halv nio firas Earth Hour för tionde gången

Tänker du släcka lampan och tända ljus?Bild: Mostphotos

Klimatjippot Earth Hour släcker lampor världen över i kväll. Naturskyddsorganisationen WWF:s årliga jippo ordnas redan för elfte gången.

Lamporna släcks under en timmes tid från och med klockan halv nio på kvällen lokal tid.

I Finland uppmuntrar kampanjen till klimatsmarta val i mataffären. Enligt WWF står maten för ungefär en femtedel av den privata konsumtionens klimatpåverkan, vilket är lika mycket som trafikens andel.

– Det lättaste sättet att minska på den egna kostens miljöpåverkan är att ersätta en del av köttet med grönsaker. Det bästa alternativet är grönsaker enligt säsong. Också fisk från närliggande vatten är ett utmärkt alternativ, säger WWF Finlands generalsekreterare Liisa Rohweder.

Många restauranger och kaféer deltar i jippot också i år. De erbjuder små och stora klimatvänliga middagar i skenet av stearinljus i hela landet. Jippon som restauranger och andra arrangörer ordnar hittas på kampanjens webbplats earthhour.fi.

Earth Hour-kampanjen startade i Sydney i Australien 2007 då över två miljoner människor deltog. Följande år blev kampanjen global.

Förra året deltog hela 178 länder och regioner och miljontals privatpersoner, samfund och företag. 

Släcker du lamporna i kväll?

  • Ja. En mysig stund för ett gott ändamål (71%)
  • Nej. Det gör ändå ingen egentlig skillnad (18%)
  • Skulle gärna göra det men har inte möjlighet i dag (8%)
  • Vadå Earth Hour? (3%)

Laddar ... Laddar ...

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00