Dramat fortsätter i NHL – tre matchpar till "game 7"

Spänningen stiger allt mer i den första slutspelsomgången i Stanley Cup-slutspelet. Regerande mästaren Tampa Bay, Boston och Edmonton tvingade alla i natt fram var sin sjunde och avgörande match.Ville Hussos och Niko Mikkolas St. Louis är däremot vidare till kvartsfinal efter 4–2 i matcher mot Minnesota.

Sebastian Ahos Carolina och Brad Marchands Boston möts i en avgörande sjunde match i NHL:s första slutspelsrunda.
HBL-TT
13.05.2022 08:48 UPPDATERAD 13.05.2022 09:03
St. Louis dominerade på hemmaplan och kunde avgöra matchserien med en komfortabel 5–1-vinst. Hemmalaget tog ledningen i första perioden och drog ifrån med ytterligare tre mål i den andra.
Minnesota fick ett tröstmål i början av den sista perioden, tryckte på i slutet av matchen men det räckte inte. St Louis Colton Parayko punkterade matchen med ett skott från egen planhalva och in i tom bur med dryga minuten kvar.
Hemmalagets målvakt Jordan Binnington hade också en bra dag på jobbet och motade 25 av 26 skott. Binnington ser ut att ha nappat åt sig positionen som förstamålvakt från Ville Husso, som var strålande under grundserievåren.

Regerande mästare

Flera av matchparen är dock allt annat än avgjorda, och hockeyfansen har ett antal helt avgörande matcher att se fram emot i helgen.
De dubbla regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay vann exempelvis sin måstematch på hemmaplan mot Toronto, med 4–3. Toronto och Tampa Bay har hittills vunnit varannan match och avgörandet sker därför i Toronto natten mot söndag, i en sjunde och sista match.
Tampa Bay jagar en tredje raka Stanley Cup-seger, medan Toronto, med NHL:s meste målspruta Auston Matthews, kämpar för att ta sig till kvartsfinalspel för första gången sedan 2004.
Tampas seger avgjordes med mindre än två minuter kvar av den första förlängningsperioden där Tampa-stjärnan Brayden Point slutligen avgjorde genom att slå in 4–3.

Boston och Edmonton utjämnade

Det blir även en sjunde och avgörande match mellan Carolina och Boston, sedan Boston utjämnat till 3–3 i matcher. Med kniven mot strupen levererade Boston en trygg 5–2-seger inför hemmapubliken i natt.
Det blir med andra ord en extremt nervkittlande avslutning på matchserien för Sebastian Ahos, Teuvo Teräväinens och Antti Raantas favorittippade Carolina.
Bostons Erik Haula bokfördes för segermålet i den sjätte matchen.
Om det blir Carolina eller Boston som tar sig vidare till kvartsfinal avgörs på Carolinas hemmaarena natten till söndag.
Samma dag kommer också Los Angeles och Edmonton göra upp om avancemanget i en sjunde match, efter att Edmonton skjutit säsongsslutet på framtiden genom att vinna med 4–2 på bortaplan.
I Kings färger lirar Rasmus Kupari och Olli Määttä, i Oilers återfinns Jesse Puljujärvi och målvakten Mikko Koskinen.

Rekordmånga sjunde matcher?

Hittills har alltså redan tre av åtta matchpar gått till en sjunde match – och ytterligare tre "game sevens" kan bli verklighet natten till lördag.
Rekordet för mest sju matcher långa serier i ett Stanley Cup-slutspel är sju stycken av femton möjliga. Det har skett tre gånger: 1994, 2011 och 2014.

ANDRA LÄSER