Vanhanen vill påskynda utbyggnaden av snabbare internetuppkoppling

"Det finländska nätet får inte vara hackigt", betonar finansminister Matti Vanhanen.

Finansminister Matti Vanhanen (C) slår ett slag för regionpolitiken och kräver en jämlik utbyggnad av fiberoptiska och trådlösa lösningar.
Finansminister Matti Vanhanen (C) är orolig för att vissa regioner åsidosätts när det fiberoptiska eller trådlösa nätet byggs ut i Finland. Han kräver nu att en jämlik utbyggnad av nätverken ska tryggas med ekonomisk uppbackning från EU:s återhämtningsfond.
"Den finländska nätuppkopplingen får inte vara hackig. Distansjobb, studier, företagsamhet och olika typer av tjänster förutsätter modern uppkoppling. Vi måste se till att det finns ett stabilt och snabbt nät i varje stad och by de närmaste åren", säger Vanhanen i ett pressmeddelande.
Enligt Vanhanen handlar det om att trygga utvecklingen i hela landet. Han kräver att staten stället upp som garant för utbyggnaden av nät i sådana regioner där det inte är lönsamt för företagen i branschen.
"Regeringen måste förhindra en digital tudelning i landet. Framtidens snabba nätuppkoppling tillhör alla", säger han.
Enligt Vanhanen lönar det sig att eftersträva en situation där snabba 5G-nät når alla medborgare som första land i världen.

ANDRA LÄSER