Analys: Qatars emir hyllade Putin – men den kritiserade VM-värdnationen är en viktig partner för västländerna och Finland

Fotbolls-VM-värdnationen Qatar är en viktig bundsförvant för västländerna – också Finland strävar efter närmare band till Doha. Samtidigt är människorättssituationen i Qatar dyster.

Qatars emir, shejk Tamim bin Hamad al-Thani.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
21.11.2022 21:06 UPPDATERAD 21.11.2022 21:14
Qatars emir, shejk Tamim bin Hamad al-Thani, väckte en del förvåning då han mötte Rysslands president Vladimir Putin i samband med ett toppmöte i den kazakstanska huvudstaden Astana i oktober. Shejk Tamim tackade Putin för Rysslands hjälp med att ordna fotbolls-VM i Qatar. Hans kommentarer skapade rubriker i världen.
Många drog den förhastade slutsatsen att Qatar är Rysslands bundsförvant. Det stämmer dock inte.
Däremot är Qatar en ytterst viktig bundsförvant för västländerna och USA i Mellanöstern. Flygbasen vid al-Udeid är USA:s största militära bas i Mellanöstern. USA har utnyttjat den för militära operationer i Afghanistan, Syrien och Irak. Storbritanniens flygvapen har också använt al-Udeid som bas. Samtidigt har Qatar anklagats för misstänkta kopplingar till islamistisk terrorism, men tidigare i år kallade USA:s president Joe Biden Qatar ”en god vän och pålitlig samarbetspartner”.

ANDRA LÄSER