Ferrari behöver ett mirakel i Kanada

Har Ferrari redan gett upp kampen om de två VM-titlarna? Och det redan efter bara sex av 21 lopp. Mercedes har vunnit alla och fem av dem var dubbelsegrar.– Vi kan inte längre hänga med Mercedes. De är snabbare och just nu är vi ingen konkurrent, säger teamchefen Mattia Binotto.

Mercedes har varit steget före Red Bull och Ferrari den här säsongen.
Montreal
– Vi kommer inte att göra några större förändringar i bilen, som kan ha en stor inverkan eller åtgärda de problem vi hade i början av säsongen. Det handlar inte bara om att identifiera problemet utan om att hitta en lösning. Men någon magisk lösning finns det inte, förklarar Binotto.
Börjar man ändra i en del av bilen kan det slå tillbaka på ett annat ställer och man rör sig i en ond cirkel. Binotto försvarar sina nya ingenjörer och säger att man i dag har rätt personer på rätt platser. Men man har inget emot förstärkning och försöker locka över experter från andra team.
Den annars så stolta svarta hästen som reser sig på bakbenen på Ferraris flagga ser i dag trött ut. I konstruktörs-VM ligger Ferrari långt efter Mercedes, som har kört in 118 poäng mer. Sebastian Vettel har 55 poäng färre än VM-ledaren Lewis Hamilton.
Och det skall till massor av mirakel och under om Scuderia och Vettel skall kunna köra ifatt tyskarna. Vettel har dock inte gett upp och förnekar alla rykten att han funderar på att sluta efter den här säsongen.
– Vi kommer att göra allt för att försöka vända på det hela och jag har fortfarande något som jag vill avsluta hos Ferrari, säger han i en intervju med Auto Bild.
Vad tysken menar är enkelt att tolka. Att göra samma sak som sin landsman Michael Schumacher. Vinna VM-titeln med Ferrari. En titel som han jagat sedan flytten till Scuderia 2015. Hans senaste seger var i Belgien förra året.
– Och jag hoppas Kanada är början på vår nystart. Bilen är i grunden bra men vi håller fortfarande på att riktigt lära känna den. Det som har varit svårast är att förstå samspelet mellan chassi och däck. Det har i år blivit mycket svårare och Mercedes har lyckats bättre.
Ett problem har man hittat. Man har inte tillräckligt med downforce och det för med sig att däcken inte får rätt arbetstemperatur tillräckligt snabbt. Till Frankrike, där nästa lopp körs, har man en ny framvinge.
Ferrari har kanske en bättre chans att bjuda på hårdare motstånd på Circuit Gilles Villeneuve tack vare den mycket långa rakan ner mot mål. Den italienska motorn har hela säsongen varit snabbare på rakor men långsammare i kurvor. Som vanligt tonar Mercedes ner sina chanser och säger att man inte känner sig som favorit.
– Absolut inte med tanke på hur stark Ferrari var förra året, säger teamchefen Toto Wolff.
Sebastian Vettel vann loppet och slog Valtteri Bottas med 7,376 sekunder. Lewis Hamilton blev bara femma och var 21,559 sekunder efter i mål.
ANDRA LÄSER