Nu borras det som aldrig förr – "Snart kan hälften av Helsingfors energi komma från marken"

Glöm vätgas, saltlösning och andra framtidslöften för energilagring. Jan Herranen, Finlandschef på borrningsbolaget Rototec, säger att energilagringsproblemet redan är löst. Han ser berget som ett enda stort batteri.

– Just nu törstar alla efter grön energi. Vinterns och vårens alla borrningar är redan bokade, säger Jan Herranen, Finlandschef på borrningsbolaget Rototec.
03.01.2022 06:06 UPPDATERAD 03.01.2022 08:02
Om den här vintern har lärt fastighetsägare något så är det att elpriserna kan vara oberäkneliga. Kombinera det här med att fjärrvärmen ständigt blir dyrare så har du lysande affärer för bergvärmeföretagen.
– Det är en glödhet marknad. Och det handlar inte ens om något klimatarbete. Det är pengarna som styr. Fastighetsägare och husbolag vill spara in på uppvärmningskostnaderna och investerar därför i bergvärme, säger Jan Herranen, Finlandschef på Rototec.
Rototec är marknadsledare i Finland och Norden när det gäller borrning av energibrunnar för bergvärme. I Finland har Rototec över 20 borrningsenheter vilket är klart fler än konkurrenterna. Det finns några medelstora aktörer, men de allra flesta är små borrbolag med mellan en och tre borrningsenheter.

ANDRA LÄSER