Ukraina hotar med att bojkotta OS i Paris

Den Internationella olympiska kommittén meddelade tidigare i veckan att ryska och belarusiska idrottare kan få delta i OS i Paris under neutral flagg. Ukraina säger att landet överväger att bojkotta OS i Paris om ryska idrottare tillåts delta.

Den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba säger att IOK väljer att bortse från ryska krigsbrott.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
27.01.2023 09:24
– Om vi inte blir hörda så utesluter jag inte en bojkott och att vi vägrar att ställa upp i OS, säger Ukrainas idrottsminister Vadym Goutzeit.
IOK har gläntat på dörren till OS. Och på torsdagen slog Asien upp dörren på vid gavel för ryska och belarusiska idrottare. Asiens olympiska råd OCA meddelade att de ryska och belarusiska idrottarna är välkomna att delta i Asiatiska sommarspelen i Kina i september-oktober. I teorin kunde tävlingarna fungera som kval till OS i Paris 1924.
– Sen är det ju frågan om under vilka kvoter ryska och belarusiska idrottare ska kvala in. Jag är inte så säker på att asiatiska idrottare är så förtjusta i att bli av med delar av sina kvoter, säger Finländska olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto.
Den ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskik vädjade häromdagen till IOK att inte släppa in ryska och belarusiska idrottare till OS i Paris. 
Och landets utrikesminister sparade inte på krutet då han på torsdagen uttryckte sig på Twitter.
– IOK har valt att bortse från ryska krigsbrott. Med argumentet att ”ingen idrottare ska stoppas från tävlingar bara på grund av sitt pass”, samtidigt som ukrainska idrottare fortsätter av dödas av Ryssland bara på grund av sina pass. Jag vädjar till alla inom idrotten att ta ställning nu”, skrev Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på torsdagen.
Hundratals ukrainska idrottare har tvingats sätta livet till under de ryska bombningarna av landet. En stor del av idrottsinfrastrukturen är sönderbombad. Att under de premisserna ens fundera på att släppa in Ryssland under OS-paraplyet känns minst sagt märkligt.

ANDRA LÄSER