Putin utlyser vapenvila under julhelg

Rysslands president Vladimir Putin utlyser ensidig vapenvila under den stundande rysk-ortodoxa julhelgen, rapporterar flera medier. Men Ukraina avfärdar utspelet, och kallar det för ”hyckleri”, rapporterar AFP.

Rysslands president Vladimir Putin manar till vapenvila över den rysk-ortodoxa julhelgen.
05.01.2023 16:52 UPPDATERAD 05.01.2023 20:46
Putins beslut gäller från lunchtid i morgon fredag den 6 januari och till midnatt, natten till söndag. Sammanlagt rör det sig 36 timmars vapenvila enligt Kreml, rapporterar AFP och AP.
”Givet det faktum att många invånare som bekänner sig till den ortodoxa kyrkan lever i stridszonerna, uppmanar vi den ukrainska sidan att utlysa vapenvila och ge dessa invånare möjligheten att delta i gudstjänster på julafton och Jesu födelsedag”, uppger Kreml i ett uttalande.
Beskedet kom efter att den ryske patriarken Kirill på torsdagen vädjade om eldupphör i Ukraina under den ortodoxa julen. Den mycket Kremllojale patriarken Kirill beskriver samtidigt anfallskriget som ett slags intern konflikt.

En krigspropagandist

Presidentkansliet i Kiev var tidigare skeptiskt till den rysk-ortodoxe ledarens utspel. Kiev ser Kirill som en Kremllakej och den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak kallar Kirill för ”en krigspropagandist” och varnade för att förslaget kan vara ”en cynisk fälla”.
Den östortodoxa julen firas i januari då den ortodoxa kyrkan använder sig av den julianska kalendern och inte den gregorianska. Två veckor skiljer kalendrarna åt.
En ukrainsk-ortodox kyrka har sedan ett par år tillbaka brutit med Moskva.

Turkiskt erbjudande

Även Putin har tidigare signalerat en vilja om samtal mellan Kreml och Kiev, men med det ultimatum som hittills åtföljt liknande gester från Moskva.
Samtal med Kiev kan genomföras om Ukraina accepterar ”nya territoriella realiteter”, rapporterar AP. Kommentaren kom efter ett samtal mellan Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på torsdagen. Den turkiske presidenten ska då ha uppmanat Putin att införa ensidig vapenvila i konflikten, enligt det turkiska presidentkansliet.
Han nämnde dock inte förslag om ensidig vapenvila från ukrainsk sida när han talade med Kiev.
”Erdogan förklarade att Turkiet står redo att främja och medla i försöken att nå en varaktig fred mellan Ryssland och Ukraina”, meddelade Erdogans kansli efter att den turkiske presidenten även talat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Rättelse 5 januari klockan 20.45: ”Källa” rättat till ”fälla” i citat av Ukrainas presidentrådgivare.

ANDRA LÄSER