Rädda Barnen: "Ungdomar är bra mål för extremiströrelser och terroristgrupper"

Extremiströrelser rekryterar och lockar unga till deltagande i synnerhet på webben. Detta framgår av Rädda Barnens färska rapport.

Extremiströrelser rekryterar och lockar unga att delta i synnerhet på webben. Detta framgår av Rädda Barnens färska rapport.
SPT
07.09.2021 18:35
Finländska unga rekryteras till extremiströrelsers verksamhet huvudsakligen med hjälp av webbkommunikation, sociala medier, videospelsplattformar, forum på Darknet och fysiska möten, enligt Rädda Barnens nya rapport. För att locka unga används bland annat humor, konspirationsteorier och grooming.
Rapporten är en del av Rädda Barnens projekt RadicalWeb.
I rapporten har bland annat faktorer som främjar radikalisering samt öppna rekryteringskanaler som extremiströrelserna använder granskats.
Enligt Rädda Barnen har extremiströrelser har ofta en konsekvent handlingsplan för rekrytering. Extremt tänkande syns framför allt i webbkommunikationen och de sociala medierna, men rekryteringen sker i viss mån också som direkta kontakter via till exempel kamratkretsar eller hobbyer.
"Ungdomar är bra mål för extremiströrelsers och terroristgruppers propaganda. Extremiströrelserna är mycket innovativa i rekryteringen. Det är viktigt att yrkesutbildade personer och vårdnadshavare är medvetna om detta för att man ska veta var och hur det lönar sig att utföra förebyggande arbete", säger projektplaneraren Annukka Kurki för RadicalWeb i ett pressmeddelande.
Enligt skyddspolisen är risken för våldsam radikalisering liten i Finland jämfört med många andra länder. Våldsam radikalisering och dess motivation till våldsam verksamhet har dock ökat under de senaste åren också i Finland.

ANDRA LÄSER