Ryssland tar mer mark i östra Ukraina

Den ryska militären har tagit över två byar i östra Ukraina och försöker ta kontroll över en viktig motorväg utanför Lysytjansk. – Våra pojkar håller sina positioner och kommer att fortsätta att hålla ut så länge det är nödvändigt, säger Luhansks guvernör.

En man cyklar förbi en skadad byggnad i Bachmut. Arkivbild.
23.06.2022 15:09
Ukrainska styrkor har dragit sig tillbaka från vissa områden nära staden Lysytjansk, förmodligen för att undvika att bli omringade av ryska styrkor, enligt det brittiska försvarsministeriet.
Ukrainas militär uppger att ryska styrkor har tagit kontroll över byarna Loskutivka och Rai-Oleksandrivka och försöker ta över Syrotyne utanför Sievjerodonetsk.
Enligt uppgifterna försöker ryssarna också ta över kullar vid en motorväg som förbinder Lysytansk med staden Bachmut en timme bort. Syftet antas vara att skära av de ukrainska styrkornas försörjningsväg.

"Bränner ut allt"

– Fienden bränner ut allt i ett försök att omringa de ukrainska styrkorna, säger Luhansks guvernör Serhij Hajdaj, som beskriver situationen som ett "helvete".
– Ryssarna avancerar utan att försöka spara på ammunition eller soldater, och de har inte slut på något av dem, säger han och lägger till att de ryska styrkorna har en fördel när det gäller tungt artilleri och antalet soldater.
Hårda strider har i flera veckor pågått i tvillingstäderna Sievjerodonetsk och Lysytjansk.

"Gott om soldater"

Rysslands militära förmåga i Ukraina bör inte underskattas, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas i en intervju med nyhetsbyrån AP.
– De har gott om soldater som fortfarande kan komma. De räknar inte liv de förlorar. De räknar inte det artilleri som de förlorar där. Så jag tror inte att vi ska underskatta deras förmåga att fortsätta på lång sikt, säger Kallas i en intervju med nyhetsbyrån AP.
Estlands premiärminister Kaja Kallas.
Hon hyllar den enighet som Europa har visat mot Ryssland efter invasionen av Ukraina, även om hon säger att det redan från början stått klart att det kommer att bli svårare över tid.
– Det här är normalt för demokratier. Vi debatterar, vi diskuterar och sedan kommer vi till lösningen. Hittills har det varit en negativ överraskning för Putin att vi fortfarande står enade, säger Kallas.
Estland delar en nästan 300 kilometer lång gräns med Ryssland.

ANDRA LÄSER