Nu mullrar det från Hangö till Obbnäs – marinen övar med amerikanska flottan

Just nu övar Marinen tillsammans med amerikanska enheter i norra Östersjön. Övningen märks även i Västnyland.

Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
10.08.2022 15:57
Marinen övar tillsammans med amerikanska flottan i norra Östersjön och med marinkåren på områden kring Hangö och Obbnäs mellan den 8 och den 19 augusti. Det meddelar Marinen i ett pressmeddelande.
"I den del av övningen som äger rum till havs deltar de amerikanska fartygen USS Kersarge, USS Gunston Hall och USS Arlington. De amerikanska fartygen övar sjöoperationer tillsammans med Kustflottan, bland annat lägesbildssamarbete, tryggande av sjötrafiken samt att stöda kuststrider från havet", skriver Marinen i sitt pressmeddelande.
Vid Hangö udd och Obbnäs övar Marinens beredskapsenheter och reservister tillsammans med trupper från den amerikanska marinkåren. Trupperna övar bland annat anfalls- och försvarsstrid i skärgården. De genomför även skjutningar.
"Målet med övningen är att stärka vår kompatibilitet och förmåga att genomföra gemensamma sjöoperationer. En central del av övningen utgörs av att bekanta sig med den finländska verksamhetsmiljön och de speciella förhållandena vid kusten samt att lära sig hur trupperna kan fungera tillsammans och använda gemensam materiel", berättar Marinens operationschef, kommodor Juhapekka Rautava, i pressmeddelandet.
Marinen meddelar också att riklig flyg- och fartygstrafik kommer att förekomma. Under övningen rör sig trupperna med helikoptertransporter och landstigningsbåtar. I Hangö kommer verksamheten främst att koncentreras till Syndalen och Russarö och i Obbnäs till Mäkiluoto-området utanför Obbnäs, meddelar Marinen.

ANDRA LÄSER