Kaj Heino är död – man misstänks för mord

Finlandssvenska HBTQ-aktivisten Kaj Heino har avlidit 44 år gammal.

Sara Sundman
07.09.2016 11:15 UPPDATERAD 12.09.2016 11:11
Kaj Heino var en känd hbtq-profil och jobbade med minoritets- och rättighetsfrågor nästan hela sitt liv.
Han dog i Stockholm natten till tisdagen. Heino bodde i Göteborg, men var i Stockholm för ett möte. Enligt Heinos mor Runa Heino hade han på måndagskvällen besökt en man som senare under natten ringt ambulansen och polisen hade larmats till platsen. Heino avled på sjukhus senare under natten. Dödsorsaken är fortfarande oklar.
Mannen är anhållen som misstänkt för mord eller dråp.
Heino, född 1971, var ursprungligen från Västanfjärd. Han har varit bland annat vice ordförande för Seta, ordförande för Vasa Seta och medlem av RFSL:s förbundsstyrelse. Han kandiderade för SFP i riksdagsvalet år 2003. De senaste sex åren var han ordförande för RFSL i Göteborg. Han var också aktiv scout och aktiv inom studentpolitiken under sin studietid i Vasa.
Kaj var djupt engagerad, orädd och vågade sticka ut hakan. Han lät sig aldrig tystas utifrån sin övertygelse om hur rörelsen för hbtq-personer skulle drivas framåt, skriver RFSL.
Också HBTQ-festivalen i Göteborg, West Pride, sörjer Heino. Han var mångårig styrelseledamot i festivalens styrelse.
Vi kommer att minnas vår vän Kaj med värme och hans långa kamp för våra rättigheter. Som hbtq-aktivist har Kaj varit betydelsefull och bidragit mycket till vår gemensamma kamp om allas lika värde och rättigheter. Vi kommer att sakna hans genuina kunskaper och engagemang, skriver festivalen på Facebook.
Uppdatering: Den 8.9 rapporterade Expressen att inget brott låg bakom Kaj Heinos död. Läs mer här.

ANDRA LÄSER