Krönika: När vi skrattade åt Putinkajen

Svenska politiker försökte tala om säkerhetsproblemen med Nord Stream, men finländska politiker tittade åt andra hållet. Ett rör är ett rör, hette det då. Men svenskarna hade rätt. 

En bild av gasläckan i Östersjön tagen den 28 september. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
11.10.2022 19:45 UPPDATERAD 12.10.2022 13:34
I folkmun kallades den för Putinkajen. Det handlar om Slite hamn på östra Gotland, som fanns med i planerna på uppläggningshamn för bygget av Nord Stream 2-ledningen. En uppläggningshamn betyder en slags knutpunkt för att förvara, lasta och transportera jätterören ut till havs. 
Jag besökte Slite som korrespondent för Yle år 2016 för ett reportage om debatten på Gotland. Den var av ett helt annat slag än i Finland. Eller närmare sagt – det pågick en säkerhetsdiskussion om gasrören i Sverige, i jämförelse med ingen diskussion alls i Finland.
Vi drog lite på munnen, jag och mitt team, åt namnet Putinkajen. Exakt vad som var underhållande var svårt att sätta fingret på. Kanske var det något med svenskarnas förhållande till ryska undervattensaktiviteter. Det hade varit en intensiv u-båtsjakt i den svenska skärgården hösten innan, med ingredienser som påminde om när svenskarna jagade ryska u-båtar i skärgården på 1980-talet.

ANDRA LÄSER