Exceptionellt stort kokaintillslag i Karamalmen

De maskerade män som i måndags bröt sig in i en lagerbyggnad i Karamalmen i Esbo var ute efter en rekordstor kokainlast.

Två av männen som i måndags försökte komma åt en rekordstor kokainlast vid ett lager i Karamalmen, är nu häktade.
Maria Gestrin-Hagner
19.12.2019 16:52 UPPDATERAD 19.12.2019 20:08
Turerna kring polisens tillslag i måndags vid en lagerbyggnad i Karamalmen i Esbo och senare på samma dag vid Olympiaterminalen börjar nystas upp.
Nu står det klart att det i den lastbil som anlände till lagerbyggnaden i Esbo fanns en för finländska förhållanden synnerligen stor kokainlast. Bilen som skulle innehålla grus, innehöll också ett stort kokainparti.
En handfull maskerade män anföll den lastbilsförare som hade kommit för att lossa lasten vid lagerbyggnaden och misshandlade föraren.
Två av de misstänkta häktades på torsdagen på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott och grovt rånförsök.
Polisutredningen som sker i tätt samarbete med Tullen och andra länders polismyndigheter befinner sig ännu i startgroparna.
– Här finns många beståndsdelar och mycket som har inträffat i andra länder än i Finland, sade utredningsledaren, kriminalkommissarie Lauri Hakkala, efter den första häktningsrättegången.
I det här skedet vill Hakkala inte avslöja hur mycket kokain polisen kom över vid tillslaget.
– Men så mycket kan jag säga att mängden är mycket stor.
Polisen är förtegen om antalet misstänkta. Inledningsvis greps sex personer, varav fem vid Olympiaterminalen några timmar efter att lastbilsföraren hade attackerats i Karamalmen. En person greps på en annan plats.
Hakkala bekräftar vad som tidigare varit känt, det vill säga att männen slog till i syfte att komma över drogerna då man hade börjat lossa containern vid Karamalmen. Men männen blev tvungna att avbryta sin operation och avlägsnade sig tomhänta från platsen.
Hakkala vill inte i det här skedet bedöma om drogpartiet som polisen lade beslag på var avsett att säljas och konsumeras på den finländska marknaden.
– Så mycket kan jag säga att något måste ha gått snett i gärningsmännens planer.
De misstänkta är svenska, danska och albanska medborgare i 20 till 30-årsåldern. Containern som innehöll kokainpartiet kom sjövägen från Sydamerika. I gatuhandeln hade prislappen på kokainet legat på miljontals euro.
Männen försökte ta sig med Silja Serenade till Sverige, men åkte fast i samband med polisens omfattande operation.
Enligt tidigare uppgifter i Iltalehti ska gärningsmännen ha varit beväpnade, men polisen bekräftar inte i det här skedet om så var fallet.
På fredagen fortsätter häktningsrättegångarna med fler av de gripna.

ANDRA LÄSER