Neprjajeva tog hem Tour de Ski – Pärmäkoski fyra

Krista Pärmäkoski slutade sexa på avslutningsetappen i Tour de Ski.

Natalja Neprjajeva firar segern i Tour de Ski.
Kerttu Niskanen låg trea och Krista Pärmäkoski fyra totalt inför avslutningsetappen i Val di Fiemme. Men drömmarna om en blåvit pallplacering smälte under klättringen uppför monsterbacken Alpe Cermis.
Pärmäkoski var sexa på avslutningsetappen, medan Kerttu Niskanen var åtta. Heidi Weng var snabbast uppför backen och steg till tredje plats totalt. Rysslands Natalia Neprjajeva var fyra i mål, men bevarade sin ledning totalt, och tog hem sammandraget i Tour de Ski.
Heidi Weng var snabbast uppför monsterbacken som avslutade Tour de Ski.
Weng och Sveriges Ebba Andersson ryckte direkt i början av den tre kilometer långa slutbacken. Pärmäkoski försökte hänga med och ännu vid 7,5 km låg hon bara ett par sekunder bakom tätduon.
Men Pärmäkoski blev stum i musklerna och tidsskillnaderna blev snabbt stora i slutbacken. Neprjajeva passerade Pärmäkoski, och också Frankrikes Delphine Claudel och USA:s Sophia Laukli kom förbi henne. I mål var Pärmäkoski 59,9 sekunder bakom vinnaren Heidi Weng, som klättrade från femte plats till tredje plats totalt. Kerttu Niskanen var sex sekunder efter Pärmäkoski i mål på åttonde plats och rasade till femte plats totalt.
– Jag gick ut för att slåss om tredje plats. Jag tänkte följ Sorina, Diggins, Weng eller Ebba, den som går hårdast av dem. Jag tog en liten risk då jag försökte följa Heidi, för jag visste att hon är tuff i slutbacken, säger Pärmäkoski.
– Men slutplaceringen skulle ändå ha varit densamma med en annorlunda fartfördelning.
Neprajeva ledde med 1.12 före Ebba Andersson inför avslutningsetappen. Andersson drog upp en lucka till Neprjajeva, hon var tvåa i mål, sju sekunder bakom Weng, och 25,3 sekunder före Neprjajeva, men det räckte inte. Andersson slutade på andra plats totalt.
Frankrikes Claudel var trea under avslutningsetappen. Claudel är ett obekant namn för den stora publiken, men hon var trea i slutbacken också förra året. I sammandraget slutade hon på elfte plats.
Jessica Diggins, som förra året var tvåa i slutbacken och vinnare i sammandraget, hade det tungt under avslutningsetappen. Hon tog femtonde plats och åttonde plats totalt.
Fjärde plats totalt är bekant för Krista Pärmäkoski. Hon har varit fyra tre gånger förut, en gång trea och en gång tvåa. Förra året slutade hon på femte plats.
– Det var det som gick att ta i dag. Jag är helt nöjd med det. För tillfället är jag helt slut. Jag kom inte ens ihåg hur tungt det är då man tar allt ut av sig, säger Pärmäkoski.
Anne Kyllönen tog 25:e plats, medan Johanna Matintalo var 31:a under avslutningsetappen. Matintalo slutade på 14:e plats totalt, medan Kyllönen var på 15:e plats.
– Som helhet gick Tour de Ski bra. Alla fyra som kom i mål var bland de 15 bästa totalt. Tre pallplaceringar, en seger och fjärde och femte plats totalt. Det grämer förstås lite att vi inte hade någon bland de tre bästa totalt, men det var till slut ganska stor skillnad, säger damlandslagets tränare Ville Oksanen.
– Det ser bra ut inför OS.
skidor
VAL DI FIEMME, Italien
Världscupen, Tour de Ski
damer, 10 km (f), masstart
1) Heidi Weng, Norge, 35.41,2, 2) Ebba Andersson, Sverige, +7,0, 3) Delphine Claudel, Frankrike, +28,5, 4) Natalia Neprjajeva, Ryssland, +32,3, 5) Sophia Laukli, USA, +49,9, 6) Krista Pärmäkoski, Finland, +59,9, 7) Novie McCabe, USA, +1.04,4, 8) Kerttu Niskanen, Finland, +1.05,3, 9) Teresa Stadlober, Österrike, +1.08,8, 10) Tatiana Sorina, Ryssland, +1.15,0.

Tour de Ski, slutställning

1) Natalja Neprjajeva, Ryssland.
2) Ebba Andersson, Sverige, +47 sekunder.
3) Heidi Weng, Norge, +1.08.
4) Krista Pärmäkoski, Finland, +1.49.
5) Kerttu Niskanen, Finland, +1.52.
6) Tatiana Sorina, Ryssland, +2.25.
7) Teresa Stadlober, Österrike, 2.36.
8) Jessie Diggins, USA, +3.16.
9) Katharina Hennig, Tyskland, +3.21.
10) Tiril Udnes Weng, Norge, +3.39.

ANDRA LÄSER