Regeringens rekommendation drabbar idrotten hårt – ishockeyligan spelas inför tomma läktare

Regeringens beslut att rekommendera att inga evenemang med över 500 personer arrangeras drabbar idrotten i Finland hårt.

12.03.2020 14:28 UPPDATERAD 12.03.2020 21:34
Finlands regering meddelade på torsdag eftermiddag att man rekommenderar att alla evenemang i Finland med över 500 personer inte ska hållas. Idrottstävlingar, matcher och mästerskap drabbas hårt av rekommendationen.
Ishockeyligan meddelade på torsdagen att resten av grundserien spelas utan publik. Det betyder i praktiken att redan torsdagskvällens ligaomgång spelas inför tomma läktare.
Ligan tar beslut om slutspelet under ett krismöte på torsdag kväll. Alternativen är två: Antingen spelar man slutspel inför tomma läktare eller så gör man som i Österrike, Tyskland, Tyskland, Ungern, Norge, Polen, Schweiz, Slovenien och Slovakien där man avslutat säsongen i förtid utan att utse en mästare.
Också Jokerits återstående hemmamatcher i slutspelet i KHL spelas inför tomma läktare.

Ingen handboll

Handbollförbundet meddelade på torsdagen att samtliga matcher ställs in på obestämd tid efter att regeringen beslutat att publikevenemang på över 500 personer rekommenderas att inte arrangeras.
Det betyder att senior och juniorserier står stilla. Förbundets styrelse möts den 19 mars för att ta ställning till hur säsongen ska fortsätta.
Damlandslagets träningsläger i Belgien nästa vecka är också inställt.
Världscuptävlingarna i skidskytte i Kontiolahti ska genomföras enligt planerna den här veckan. Tävlingarna kommer att hållas utan publik.
Finlands damlandslag i fotboll ska möta Portugal i EM-kvalet den 10 april i Vasa. Biljettförsäljningen har stoppats. Fotbollförbundet informerar hur det blir med matchen vid ett senare skede.
Damernas fotbollsliga startar 28 mars. Ligan informerar under fredagen vad för åtgärder man vidtar på grund av coronaviruset.
Herrarnas fotbollsliga inleds vid påsk. På fredag ska ligans ledning ha möte och bestämma vad för åtgärder man vidtar.
Också ishockeyförbundets styrelse har möte på torsdag kväll för att ta ställning till hur regeringens rekommendationer påverkar förbundets serieverksamhet under resten av säsongen.
Nästhögsta serien Mestis meddelade på torsdagen att ligans ledning föreslår för förbundet att resten av säsongen ställs in. Det skulle betyda att slutspel och kval inte spelas.
Volleybollförbundet meddelar att samtliga serier stoppas med omedelbar verkan med undantag av herrarnas liga där de sju återstående grundseriematcherna spelas inför tomma läktare. Förbundets styrelse har möte på onsdag och då beslutar man om vidare åtgärder.
Innebandyn samtliga serier är också stoppade tillsvidare. Förbundet beslutar om säsongens öde senast fredag 20 mars.
Basketförbundet meddelar att samtliga basketserier i Finland stoppas tillsvidare.
Bandyligans final mellan Akilles och Veiterä spelas utan publik i Borgå på lördag.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER