Författaren och illustratören Maria Sann reste till Moskva för att samla material till ny bilderbok

Författaren och illustratören Maria Sann befinner sig just nu i Moskva för att samla stoff för en bilderbok som ges ut 2023.

Maria Sanns nya bilderbok riktar sig främst till en vuxen publik.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
06.10.2022 12:09 UPPDATERAD 09.10.2022 12:01
2022 har varit ett livligt år för Maria Sann. Tidigare i år utkom boken Skelettet som Sann gjort tillsammans med Malin Klingenberg och hon står också för illustrationerna till Matilda Gyllenbergs bok Hundra dagar hemma.
Maria Sann är född 1982 i Moskva och flyttade till Finland när hon var 10 år. För ett par dagar sedan återvände hon till sin födelsestad för att jobba på en bilderbok som ska ges ut 2023.
– Vid årsskiftet fick jag ett stipendium av illustratörerna i Finland. Jag återvänder till Moskva där jag ska göra ett reportage om vilka tankar och känslor som väcks hos mig. Projektets syfte är att skapa en bilderbok där främsta gruppen är vuxna, något som är relativt ovanligt i Finland. Det blir en så kallad ”tyst bok” utan text för att kringgå dilemmat med många språk. Bildspråket är det viktigaste i boken, säger Sann, då HBL når henne i den ryska huvudstaden.
Maria Sann har under sin tid i Moskva träffat olika människor. Bland andras dem som jobbar på Finlands ambassad. Enligt Sann är de ryssar som jobbar på ambassaden är väldigt ledsna över att inte kunna resa till Finland. 
– När jag tittar omkring mig i Moskva så upplever jag att människor fortsätter sina liv som förut, precis som alla européer som också är upprörda av krigssituationen. De har inte så mycket val, säger Sann.
Artikeln uppdaterad 9.10, kl.11.03: Ambassadpersonalens namn har tagits bort och det sista stycket är formulerat om för att förtydliga det var Maria Sann säger. 

ANDRA LÄSER