Stjärnregissör rasar över sin elräkning från Helen: ”Seriöst?”

Att det lönar sig att betala sina räkningar i tid vet de flesta. Men extrakostnader på 60 procent av räkningens ursprungspris får åtminstone regissören Dome Karukoski att se rött.

Dome Karukoski tvingades betala 60 procent mer än den ursprungliga elräkningen från Helen.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
20.11.2022 05:01 UPPDATERAD 21.11.2022 10:06
Elpriserna skjuter i höjden. Det har kändisregissören Dome Karukoski, som bland annat stått för filmerna Mielensäpahoittaja, Tom of Finland och Tolkien, fått märka den hårda vägen.
Karukoski glömde betala sin elräkning i tid och fick därför en ny räkning med påminnelseavgift, skriver han på Twitter. Karukoski betalade den några dagar efter förfallodatum, vilket han skyller på att han hade fullt upp på jobbet.
Men då hade räkningen redan gått till indrivning. Den ursprungliga räkningen på 124 euro blev plötsligt 200 euro.
”Jag kan bara skylla på mig själv, men helt seriöst, Helen och Intrum? Tack för att jag i alla fall fick behålla min knäskål”, skriver han och kallar elbolagets och indrivningsbyråns agerande för ”maffiaverklighet”.
En stund senare tillägger Karukoski att Helen i år har gjort mångmiljonvinst, rättare sagt 111 miljoner euro mellan januari och september.
”Visst är en dröjsmålsränta på 60 procent helt vansinnig?”, avslutar han.

Skjuter i höjden efter 28 dagar

Men har allt gått rätt till – och är det verkligen så att en försening med några dagar höjer räkningen med 60 procent?
I Dome Karukoskis fall rör det sig om en företagskund. Helsingfors elbolag Helen kan inte kommentera enskilda kunders uppgifter, men svarar allmänt om fakturering genom direktören för försäljning och kundtjänst, Anu-Elina Hintsa.
”Räkningen förfaller 14 dagar efter att den skickats ut. Om man inte betalar den senast på förfallodagen skickar vi en påminnelse 14 dagar senare. Även den ska betalas inom 14 dagar. Om man fortfarande inte betalar räkningen, går den till indrivning”, säger Hintsa i ett mejl.
Med andra ord orsakar några dagars försening inte en dröjsmålsränta och indrivningskostnader som motsvarar 60 procent. För att så ska ske krävs en försening på minst 28 dagar.
”Om indrivningsåtgärderna redan påbörjats när kunden betalar räkningen ses indrivningskostnaderna som befogade, för då har det uppkommit kostnader för indrivningsbyrån.”
Helens kundtjänstchef tillägger att räkningar snabbt blir dyrare om man inte betalar dem i tid.
”Man kan ännu förhandla om betalningen så länge den ursprungliga räkningen inte förfallit”, säger Anu-Elina Hintsa.
Artikeln uppdaterad den 21 november klockan 10.00: Att elräkningen stigit med 60 procent beror på såväl dröjsmålsränta som indrivningskostnader, vilket nu förtydligats i rubrik och brödtext.

ANDRA LÄSER