Klassikervarning!

Annika Sandelin & Linda Bondestam

Säg hej!
Förlaget M, 2017.
Bilderböcker finns i alla former och fasoner. Särskilt intressant blir det när bokformen utnyttjas på ovanliga sätt för att understryka bilderbokens "bokighet". Annika Sandelin och Linda Bondestam har låtit sig inspireras av internationella bilderboksmakares modiga formexperiment under arbetet med småbarnsbilderboken Säg hej! (2017). Boken är gjord i leporello-format och går att veckla ut till ett långt dragspel, vilket tillåter kreatörerna att leka med de berättelser som utspelar sig på vardera sidan av dragspelet. När boken väl lästs ut på ena sidan vänds den och berättelsen fortsätter på andra sidan i motsatt riktning. Så skapas en effekt av att boken aldrig tar slut utan kan läsas om och om igen i en aldrig sinande loop, vilket ligger i linje med småbarns intresse för att läsa sina favoritböcker om och om igen.
Säg hej! iscensätter en barnvagnspromenad som utgår från det lilla barnets nyfikenhet och upptäckarglädje. På varje uppslag dyker en kul figur att heja på upp. Det är Groffe Graffe Grant som tappat bort sin tant, eller Örkel Körkel Kaj som tappat bort sin haj. Promenadens mål är lekparken där det görs ett uppehåll för att "baka kaka / gunga, rutscha" och sen gå tillbaka. Hempromenaden, som utspelar sig på bokens "baksida", har sin egen dramatik för nu stöter flanörerna på alla olyckliga som antingen tappats eller slarvats bort. Ledordet hej byts ut mot ett triumferande "titta där" och barnet i vagnen får glädas åt att vara den som parar ihop alla igen.
Annika Sandelin är på sitt lekfullaste humör och levererar sjungande vers kryddad med välfungerande ordvrängeri. Linda Bondestam är den perfekta sparringpartnern som vet exakt hur Örkel Körkel Kaj eller en "bebilin" ser ut. Lite synd är det att hela dragspelsboken inte gått att trycka på ett enda långt, veckat ark. Nu finns det en lite ledsam skarv i mitten. Men bokens glansiga yta gör de klatschiga färgerna full rättvisa och det stryktåliga materialet garanterar hållbarhet för otaliga omläsningar. Det är klassikervarning på den här småbarnsboken. Fick jag bestämma skulle den åka rakt ner i Folkpensionsanstaltens moderskapsförpackning så att varje nyfött barn och nybliven förälder fick smaka på en kvalitetsbilderbok i toppklass.

Annika Sandelin och Linda Bondestam uppträder på Helsingfors bokmässa: Idag kl 10.30 på Totti, fredag 27.10 kl 13.30 på Tarina.

ANDRA LÄSER