Dyr badbrygga på Drumsö är klar: ”Kan bli vårt nya badställe”

Till Drumsöbornas glädje är Mörtnäsparkens badbrygga är äntligen klar. Men dyrt blev det. Badbryggan kostade 214 000 euro.

Kaija och Venla Illikainen är nöjda.
Det blev en lång väntan på den nya badbryggan på Drumsö. Förseningarna var många. Drumsöborna fick först höra att bryggan skulle bli färdig till förra hösten, kanske till vintern. Sedan sades det till 2022. Kristi himmelsfärdsdag var det slutliga målet. Inte heller det uppnåddes riktigt, men det var nära. Arbetet pågick ännu under torsdagskvällen, men nu är bryggan klar och kan användas.
Att bryggan skulle byggas just vid Mörtnäspark bestämdes i en omröstning 2019. Badbryggan är en del av Helsingfors stads projekt OmaStadi. Projektet blev dyrt – hela kalaset kostade 214 000 euro.

Förseningar och strul

Anledningen till den saftiga prislappen är att platsen är ett knepigt ställe att bygga brygga på, vilket HBL rapporterat om tidigare. Med sina stadiga stålräcken och rejäla betongbeläggning fäst på havsbotten är bryggan gjord för att hålla i väder och vind. Förseningar orsakades av bland annat högvatten, stormar och besvärliga markförhållanden under ytan. Dessutom var det en del strul hos byggföretaget.
Det är inte heller bara bryggan som kostar. Priset på 214 000 euro omfattar också ombyggnaden av Mörtnäsvägen fram till bryggan.
Många nyfikna har kommit för att titta på Mörtnäsvägens nya badbrygga.

Många nyfikna har hittat fram till bryggan

Drumsöborna Kaija Illikainen och dottern Venla är på cykeltur. De har, likt många andra, kommit för att ta sig en titt på den nya bryggan. Innan bryggan blev klar simmade de ofta vid Casinostranden eller krigsveteranernas bastubrygga. Nu kan de tänka sig att den här bryggan blir en ny favorit.
– Men ännu är havet för kallt, säger Illikainen.
Även Iira Koski står och beundrar den nya bryggan. Hon är 75 år och för henne är det viktigt att det är lätt att ta sig upp ur och ner i vattnet. Så var inte fallet med bryggan som var här tidigare, säger Koski.
– Och i sex år var vi utan brygga, säger hon.
Hon är nöjd med den nya bryggan som ser både mera robust och seniorvänlig ut än den gamla.
– Den var högre, och man måste ta ett stort steg för att ta sig upp på den. För alla är det inte lika lätt, säger Koski.
Tryggare än de hala stenarna är den i alla fall, tycker Koski. Hon bjuder på ett fotografi av den gamla bryggan. Den gick sönder, hur minns hon inte.
Så här såg det ut år 2016. Den skrangliga bryggan var svår ta sig upp på för dem som inte längre är unga och spänstiga.
I dag Koski är inte här för att simma, bara för att inspektera om hon kan tänka sig komma hit en annan gång. Men någon badkruka är hon inte. Hon berättar att hon simmar i havet ända in i november. Kallt vatten är inget problem, så länge man kommer upp ur vattnet efter doppet och kan klä på sig.
Den nya bryggan har stålräcken som gör det lättare för badsugna att komma ner i vattnet.
– Vi är här för att se om den här ser ut att hålla, säger en person som vill förbli anonym, och lägger till:
– Vi får se.
Läs också: Badbryggan i Mörtnäsparken på Drumsö äntligen badklar till sommaren
ANDRA LÄSER