Kinesisk toppdiplomat efter Moskvabesök: Relationen med Ryssland ”bergfast”

Kinas band till Ryssland är orubbliga – trots kriget i Ukraina. Beskedet kom under den kinesiska toppdiplomaten Wang Yis besök i Moskva, som sker några få dagar innan årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina.

Rysslands Sergej Lavrov och Kinas Wang Yi inför onsdagens samtal.
22.02.2023 13:10
– Sino-ryska relationer är mogna och bergfasta och kommer att överleva det test som den förändrade internationella situationen innebär, säger Wang Yi, tidigare utrikesminister och numera ordförande i det kinesiska Kommunistpartiets kommission för utrikespolitik, enligt CNN.
På tisdagen träffade Wang Nikolaj Patrusjev, chef för Rysslands mäktiga säkerhetsråd och en av president Vladimir Putins närmaste allierade, för att på onsdagen samtala med utrikesminister Sergej Lavrov.

Tros träffa Putin

Efter mötet med Lavrov säger Wang att Kina – oavsett kriget – är fast beslutet att ”göra en insats för att upprätthålla den positiva trenden i utvecklingen av förhållandet mellan stormakter”. Han meddelar också att nya avtal kommer att skrivas under loppet av hans Moskvabesök.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov har enligt statliga ryska medier bekräftat att den kinesiske toppdiplomaten även kommer att träffa Putin under sitt Moskvabesök.
Häromdagen anklagade USA Kina för att överväga vapenförsäljning till Ryssland, något som Peking hittills förnekat med kraft. Under måndagen varnade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för ”världskrig” om Kina bestämmer sig för att stödja Rysslands krig. Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Josep Borrell har uttryckt ökade farhågor för kinesiskt stöd till Rysslands krig.

Vill stärka samarbetet

Efter Patrusjevs möte med Wang under tisdagen sade den tidigare FSB-chefen att ett stärkt samarbete mellan Moskva och Peking är extra viktigt nu – ”i ljuset av den kampanj som väst för mot Ryssland och Kina”.
– Jag vill understryka vårt stöd till Peking i frågan om Taiwan, Xinjiang, Tibet och Hongkong, tillade han.
I ett uttalande från Kinas utrikesdepartement sägs Wang och Patrusjev ha kommit överens om att motarbeta ”kalla kriget-mentaliteten” och att jobba för ett förbättrat ”globalt styre”. Enligt uttalandet utbytte de två även ”åsikter” om Ukrainafrågan.
På tisdagen rapporterade tidningen Wall Street Journal med hänvisning till källor att Kinas ledare Xi Jinping förbereder ett besök i Moskva de kommande månaderna.

ANDRA LÄSER