Helsingforspolisen oroad över vattenskotrar – "bara en tidsfråga innan dödsfall"

Under helgen har tiotals fall av äventyrande av trafiksäkerheten och roderfylleri på vattenskotrar ägt rum i Helsingfors skärgård.

Polisen är väldigt orolig över det vårdslösa beteendet på vattenskotrar under helgen.
Under den gångna helgen har polisen i Helsingfors informerats om flera incidenter med vattenskotrar där föraren kört med en alltför hög hastighet.
– Flera tiotals, närmare hundra, anmälningar bara de senaste dagarna, säger överkonstapel Panu Kanniainen på polisinrättningen i Helsingfors.
Flera av de personer polisen tagit fast har inte vetat att de inte får åka i de hastigheterna som de kör med, berättar Kanniainen. De har ingen tidigare erfarenhet på havet, menar han.
Helgens mest vårdlösa åktur ägde rum på lördagen då en berusad förare åkte vattenskoter i en hastighet på närmare 100 kilometer i timmen vid Solviks badstrand. Fartbegränsningen på detta område är 10 kilometer i timmen.
– Föraren dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och roderfylleri, säger Kannianen.
Dessutom var det två personer på vattenskotern varav medresenären inte bar flytväst.
– Vi skulle aldrig få fast personer som åker så snabbt om vi inte hade två vattenskotrar vi kör ikapp dem med, säger Kanniainen.

Bara en tidsfråga innan dödsfall

Förra året omkom en person i en olycka med en vattenskoter. Personen föll av vattenskotern vid Flisholmen i Helsingfors.
– Det är ett underverk att inga större olyckor eller dödsfall skett i år, säger Kanniainen.
Han menar att det bara är en tidsfråga innan det sker om det fortsätter som det gör nu.
– Polisen är väldigt orolig över det vårdslösa beteendet, säger han.
På Twitter uppmanar Helsingforspolisen till att kontrollera om det råder förbud och restriktioner för sjötrafik innan man ger sig ut på vattnet. Begränsningar är lätta att kontrollera på Trafikledsverkets hemsidor.

ANDRA LÄSER