WBA-förbundet ger inte Helenius utmanarstatus

Proffsboxaren Robert Helenius hittas alltjämt på tredjeplats i WBA-förbundets världsrankning.

Robert Helenius framtidsplaner är fortfarande ett frågetecken.
Tommi Willberg
02.02.2022 10:36 UPPDATERAD 02.02.2022 11:06
WBA-förbundet publicerade sina rankningslistor den 1 februari och Robert Helenius hittas fortfarande på en tredjeplats trots att hans bakgrundsteam hoppats på att se finländaren som officiell utmanare för världsmästaren Oleksandr Usyk.
Samtidigt meddelar WBA på sin hemsida att de beordrar Helenius att gå en så kallad eliminatormatch mot en viss Fury. Det handlar dock inte om världsmästaren Tyson Fury, utan hans kusin Hughie Fury. WBA har också beordrat sin "vanliga" världsmästare Trevor Bryan att försvara sin titel mot britten Daniel Dubois.
Bryan är en ytterst anonym tungviktare och WBA-förbundets "vanliga" VM-titel anses vara en sekundär titel. Världsmästaren Bryan rankas 38:a på Boxrecs världslista medan Dubois är 22:a. Jämförelsevis är Helenius nummer 17 och Hughie Fury 13:e.
Fury har vunnit 26 matcher och förlorat tre. En av förlusterna kom i WBO-förbundets VM-titelmatch 2017.
Usyk nämns inte i WBA:s pressmeddelande. WBA preciserar inte heller vilken VM-titel som eliminatormatchen gäller. Tidigare har det kritiserade proffsboxningsförbundet meddelat att man har inlett en process där man vill minska mängden titlar i de olika viktklasserna.
Att 27-åriga Fury skulle vara Helenius nästa motståndare är ändå inte spikat. Boxarna kan välja att inte möta varandra. Med tanke på att Helenius bakgrundteam tidigare sagt att de inte har någon som helst hunger att boxas om en sekundär VM-titel.

ANDRA LÄSER