Rapduon Gun släpper debutsingel

Den anonyma rappare som HBL får kontakt med ur Gun intygar att det är hon själv som stickat bandets masker.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
27.10.2022 20:43 UPPDATERAD 28.10.2022 08:05
Under veckan som gått har den nya rapduon Gun lagt upp bilder på stickade balaklava-masker och tuffa citat som ”Diin gangsterwife kan lejk familjewife” i korsstygn på Instagram.
HBL ringer upp en av de anonyma medlemmarna.
– Det var inget pretentiöst beslut att vara anonyma. Jag och den andra personen ville ha en plats där vi kan vara kreativa, och där vi inte behöver fundera så mycket på att bli omtyckta av andra, säger personen bakom den ena masken.
– Så vi bestämde att vi är Gun!

”Börjar gråta”

Hon berättar att Gun består av två tjejer i 25-årsåldern som gör hiphop och kommer från Österbotten. Musiken är hejmlaga av duon själva, och bägge har släppt musik under sina egna namn tidigare.
”Det var väl kul”, säger personen som samtidigt är glad över att hon nu kan skapa musik som inte nödvändigtvis låter fint.
– Vi vill göra musik som inte behöver vara vår personliga image. Det här ska vara fritt och kul, säger hon.
Humor är ett centralt inslag i marknadsföringen inför släppet av singeln. ”Mallu e röö, lonkku e blå, om vår singel int blir Spotify top 50 böri vi gråt”, diktar rapparna till exempel i ett inlägg.

Delar ut tygkassar

Personen som HBL talar med intygar samtidigt att projektet är seriöst. Gun har tre singlar till på kommande innan årsskiftet, och hon berättar att man kommer ordna en utskänkning av broderade tygkassar då den första singeln släpps.

Det här måste vara en av de märkligaste pr-strategierna jag sett någon finlandssvensk artist göra.

– Haha! Vad kul att höra!

Ni verkar ha släppt alla hämningar?

– Jo, vi orkar inte längre.

ANDRA LÄSER