Har du koll på de här Runebergsgatorna?

Att det finns Runebergsgator i många städer i Finland vet de flesta. Men hur många känner du till i Sverige? HBL reste i webbkartornas värld och hittade den längsta, kortaste och den dyraste Runebergsgatan i vårt västra grannland.

Så här såg den ombyggda Runebergsgatan i Helsingfors ut i mitten av 1960-talet.
Många har åkt nedför Runebergsgatan i Helsingfors – den långa gatan som går mellan Tölö och Kampen.
När det första utkastet över Runebergsgatan i Helsingfors skissades 1906 låg gatan i utkanten av staden. Sedan dess har butiker, restauranger, hotell, skolor och bostäder suktat efter utrymmet på en adress som blivit alltmer eftertraktad.
Men det är inte bara i Finland som gator uppkallats efter nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. I Sverige finns en rad sådana – långa och korta, dyra och billiga.

Den pråligaste

På Östermalm i Stockholm sträcker sig Runebergsgatan från Birger Jarlsgatan i väst till Karlavägen i öst. Den mynnar ut i ett litet torg invid Humlegården, Runebergsplan.
Gatan har sedan den byggdes 1909 varit uppkallad efter Runeberg. Den uppkom när Tegnérgatan, efter författaren Esaias Tegnér, förlängdes mot öst.
– Att det blev just Runeberg är lite av en tillfällighet. Han har inget direkt med platsen att göra men han var en välkänd författare just då.
Det skriver ordförande för namnberedningskommittén i Stockholm, Staffan Nyström, i ett mejl till HBL.
I augusti 2019 såldes en tvåa på Runebergsgatan i Stockholm. Bostaden på 58 kvadratmeter kostade ungefär 550 000 euro, vilket betyder omkring 9 500 euro per kvadratmeter. Det gör Runebergsgatan till en av dyraste adresserna i Sverige.

Den kanske mest ärevördiga

Simrishamns kommun ligger på östkusten i Skåne. Den lilla tätorten Sankt Olof är en del av den kommunen.
Sankt Olof hade 705 invånare år 2018. De bor på 56 gator, och bara en av dem är uppkallad efter en författare: J.L. Runeberg.
Gatan har tre adresser: 1, 3 och 5. Den eller de som köpte Runebergsgatan 5 i augusti 2013 betalade cirka 103 000 euro för huset på 230 kvadratmeter.
Det ger ett kvadratmeterpris på 451 euro, mindre än en tjugondel av Stockholmstvåans pris.

Den kortaste

På flera sätt är Eskilstuna en Finlandsvänlig kommun. Den hör till det finska förvaltningsområdet, vilket innebär att invånare har rätt att använda finska när de är i kontakt med kommunen. Dessutom ska barnomsorg och äldrevård erbjudas för dem som ber om det.
Cirka 17 000 av de 104 000 invånarna i Eskilstuna har rötterna i Finland.
Därför kan det kännas paradoxalt att Sveriges kortaste Runebergsgata finns i den här kommunen. Gatan är belägen vid en livligt trafikerad korsning och mäter ynka 70 meter.
Runebergsgatan i Eskilstuna stoltserar med tre adresser: 1, 2 och 4.

Den längsta

I Nyköping strax sydväst om Stockholm finner vi den längsta Runebergsgatan. Utmed den drygt kilometerlånga gatan finns höghus, grönområden och en kyrka.
Runebergsgatan var på tapeten i november i fjol när en rad bilstölder ägde rum. Södermanlands Nyheter rapporterade att glasen på en BMW slagits in och att ratten stulits natten till söndag.
Men det är inte bara oroligheter på Runebergsgatan i Nyköping. Ett fastighetsbolag köpte i fjol upp flera hus på Runebergsgatan, och ska i området bygga 247 nya lägenheter, skriver SN.
Runebergsgator finns även i Göteborg, Malmö, Västerås, Falköping, Uppsala och Borås. I Gävle finns Sveriges enda Runebergsväg.
Lantmäteriet i Sverige har använts som källa för artikeln.
ANDRA LÄSER