Mord eller olyckshändelse?

Spektakulära detaljer och otroliga sammanträffanden. Fallet där en amerikansk författare misstänks ha dödat sin fru 2001 har blivit en dokumentärföljetong som inleddes 2004 och nu fått nya avsnitt producerade av Netflix.

Petersons ombildade familj bestående av biologiska och adopterade barn: Caitlin Atwater, Clayton Peterson, Kathleen Peterson, Michael Peterson, Todd Peterson, Martha Ratliff och Margaret Ratliff.
18.06.2018 13:41 UPPDATERAD 18.06.2018 16:04

The Staircase finns på Netflix.

Den har setts som en föregångare till dagens true crime-serier, Jean-Xavier de Lestrades The Staircase, en dokumentär följetong som nu är uppe i tretton avsnitt. De första delarna kom 2004, och nu har Netflix låtit producera ytterligare några nya avsnitt.
Det handlar om ett misstänkt mord som skedde i North Carolina i december 2001. Författaren Michael Peterson ringde i upprivet tillstånd 911 efter att hans hustru Kathleen fallit i en trappa och skadats svårt. När ambulansen anlände var hon redan död, och blodstänken på väggarna gjorde att maken misstänktes för att ha orsakat dödsfallet. Där kunde fallet ha slutat som uppklarat, i stället följde ett sexton år långt efterspel vars senaste turer behandlas i de nya avsnitten av dokumentärserien.
Michael Peterson hävdade sig nämligen oskyldig, och hade pengar att anlita ett bra försvar. Svårt är det också att tänka sig att denne till synes ordinäre och vältalige herreman vars äktenskap omvittnats som lyckligt skulle vara kapabel att döda någon – eller är det? Det är frågan som sysselsätter och förbryllar tittaren genom serien.
Vi får följa en amerikansk rättsprocess på nära håll där alla detaljer och omständigheter stöts och blöts minutiöst. Filmteamet är inte bara på plats under den långa rättegången inne i rättssalen, det är också med när Petersons skickliga advokat bygger upp försvaret av honom, bland annat genom att hitta argument för att det inte alls är uteslutet att man kan ramla nerför en trappa och förblöda. Vi får se hur den åtalade får goda råd och tränas inför att uppträda i rättssalen där hans kroppsspråk och reaktioner iakttas noga och kan påverka domslutet.
Med jämna mellanrum matas vi med ny häpnadsväckande information tills det är svårt att längre veta vad man ska tro. Det är intima sexuella avslöjanden och otroliga sammanträffanden. Fantasifulla teorier om vad som egentligen kan ha hänt inte heller att förglömma.
Det är en högst märklig soppa, samtidigt som det hör till genrens dramaturgi att ifrågasätta domstolsbeslut, gärna genom att antyda att det skett rättsövergrepp och att den dömde egentligen är oskyldig. Går det ens att göra en true crime-serie utan att lansera en ny, alternativ teori till vad som hänt, eller i alla fall så tvivel kring den dom som fallit?

ANDRA LÄSER