Finländska FIS-chefen till HBL: Otänkbart att låta ryssarna tävla så länge kriget pågår

Internationella Skidförbundet FIS har absolut inga planer på att öppna för ryska och belarusiska skidåkare, försäkrar FIS-styrelseledamöten Martti Uusitalo. 

– Det har inte alls diskuterats, säger han till HBL.

Alexander Bolsjunov är Rysslands stora skidstjärna.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
26.09.2022 14:26
FIS-generalsekreteraren Michel Vion väckte stor uppmärksamhet när han uttalade sig om ryska och belarusiska idrottare under en konferens i VM-orten Planica förra veckan. 
Vion konstaterade att Internationella olympiska kommittén IOK redan diskuterat om ryska och belarusiska idrottsutövare så småningom kan återvända till tävling. 
– Just nu kvarstår avstängningarna mot Ryssland och Belarus. Men det verkar som att IOK, och ordförande Thomas Bach – som nu träffar olika förbund, både för sommar- och vintersporter – börjar tänka på att mer eller mindre öppna dörren igen. För att sporten ska kunna vara, och borde vara, frikopplad från det politiska, sade Michel Vion enligt TT.
– Det kan  gå fort. Världscupens inledning i Sölden i oktober kanske kommer för tidigt, men kanske i december. Då kan både ryska och belarusiska idrottare – utan flagga och nationalsång såklart – tävla i VM i Planica, fortsatte han enligt Bild.
Största delen av alla grenförbund har avstängt ryska och belarusiska idrottare från internationell tävling på grund av kriget i Ukraina. Den finländske representanten i FIS Council, Martti Uusitalo förnekar att det över huvud taget skulle vara aktuellt att låta de ryska och belarusiska idrottarna tävla inom internationell skidsport. Han menar att Vion blivit feltolkad. 
– Det har inte förekommit några såna diskussioner inom FIS, inte tagits några såna beslut och det har inte ens kommit på tal, säger han till HBL.
– Generalsekreterarens egna uttalande har helt förståeligt väckt diskussion och förvåning. Jag talade med Michel i går (söndag) och han konstaterade att han blivit feltolkad. Han hänvisade till IOK-chefen Thomas Bachs brev förra veckan. Det var ett slarvigt uttalande av honom. FIS bestämde i våras att avstänga ryska och belarusiska idrottsutövare, avstängningen är fortfarande i kraft, och ingenting har förändrats sedan dess – snarare har läget blivit värre.

Förekommer avvikande åsikter

IOK-medlemmen Emma Terho bekräftade för Yle att det förekommit diskussioner inom Internationella Olympiska kommittén om att öppna dörrarna för ryska och belarusiska idrottare. 
IOK rekommenderade förra våren att alla medlemsförbund stänger av ryska och belarusiska idrottare. Rekommendationen är fortfarande i kraft, men det förekommer avvikande åsikter. 
– Runtom i världen kan åsikterna vara mycket annorlunda än i Europa. Samtidigt finns det också mera personliga band till de ryska idrottarna i Europa. Det ger upphov till den grundläggande frågan, om oskyldiga individer drabbas,  sade Terho till Yle. 
Finlands Skidförbund sade sig förra veckan förhålla sig negativt till att låta ryska och belarusiska idrottare tävla internationellt så länge kriget i Ukraina pågår. FIS-ledamöten Uusitalo är inne på samma linje. 
– Det är svårt att föreställa sig att idrottsgemenskapen skulle vara den som öppnar dörrarna. Krisen har bara blivit värre sedan i våras, säger Uusitalo.
– Min egen åsikt är att det måste finnas en fredlig lösning innan de ryska och belarusiska idrottarna får tävla igen. Så länge kriget pågår ska de inte tävla. Då kriget är över kan de förhoppningsvis återvända så fort som möjligt. Då kan idrotten hjälpa till att bygga broar. Men inte i det här fruktansvärda läget. 

Hur går det om IOK ändrar sin rekommendation och vill låta ryska och belarusiska idrottare tävla? Följer FIS då IOK:s rekommendation?

– De länder som ligger närmare ryska gränsen skulle ha svårt att godkänna om IOK ändrade sin rekommendation. Det skulle säkert bli en omröstning och det kan hända att det skulle röstas både för och emot. Men jag har svårt att se att de nordiska länderna skulle ställa sig bakom en öppning så länge kriget pågår, säger Uusitalo.

ANDRA LÄSER