Miro Karjalainen oväntad hjälte – HIFK utjämnade kvartsfinalserien mot TPS

Slutspel brukar bjuda på oväntade hjältar och tisdagens match var inget undantag. Miro Karjalainen sköt IFK:s segermål i förlängningen då rödtröjorna utjämnade kvartsfinalserien.

HIFK-spelarna fick belöning för sitt hårda arbete då laget utjämnade kvartsfinalserien mot TPS.
29.03.2022 21:37
Goda och dåliga nyheter för HIFK.
De goda först: Rödtröjorna verkar ha hittat intensiteten i sitt spel och fått i gång målskyttet i kvartsfinalserien mot TPS. Och laget blåste liv i kvartsfinalserien mot TPS.
De dåliga nyheterna: Niilo Halonens målvaktsspel ser inte ut att räcka till i slutspelet.
Matchhjälten Miro Karjalainen sken som en sol efter matchen.
– Det här är nog säkert karriärens största mål för mig, sade Karjalainen till C More efter matchen.

Halonen darrig

Med Michael Garteig skadad är det Halonen som axlar ansvaret mellan stolparna. Men Halonen har i sina två första slutspelsmatcher bjudit motståndarna på flera enkla mål. I förlustmatchen i Åbo bjöd han på ett mål och i tisdagens match i Ishallen borde han ha tagit två av TPS-målen.
I ett slutspel är bra målvaktsspel A och O för lagets framgång och för tillfället ger Halonen inte laget chans att vinna varje kväll. Då reserven är 16-åriga Eemil Vinni har IFK inget annat val än att stå och falla med Halonen mellan stolparna i vår.
En sak är säker: Fortsätter Halonen på samma nivå som hittills i slutspelet kommer IFK:s vår inte att bli speciellt lång.
Inte heller lagets försvar är på rätt nivå. Något som syntes i matchen i Åbo och ytterligare förstärktes i hemmamatchen i Ishallen. IFK-spelarna har problem med både markeringen och enkla uppspel i egen zon. Det i kombination med Halonens darriga insatser mellan stolparna gör att laget har svårt att hålla tätt bakåt.

Avgörande i förlängningen

Efter förlusten i öppningsmatchen i Åbo visade IFK upp ett helt annat ansikte inför hemmapubliken. Laget spelade med energi, intensitet och känsla och spelarna gav inte efter en tum i rinken.
Men trots ett gigantiskt spelövertag långa stunder kunde IFK inte avgöra matchen. Tvärtom var det TPS som tog ledningen tre gånger medan IFK kvitterade varje gång.
Under ordinariespeltid vann hemmalaget skotten med 32–12 men det stod ändå 3–3 på tavlan. Med bättre målvaktsspel hade IFK tagit hem segern efter 60 minuters spel.
I den första förlängningsperioden fick IFK utdelning för sitt hårda arbete. Matchhjälten blev en spelare som oftast skapar rubriker på grund av sitt tuffa och fysiska spel. Miro Karjalainen drämde in segerpucken från distans bakom TPS-målvakten Andrej Kareejev.
– Vi stod för en bra match i dag. Nu gäller det att sikta vidare och försöka fortsätta så här, sade Karjalainen till C More.
IFK för andra matchen i följd utan tränaren Ville Peltonen bakom bänken. Peltonen har insjuknat i covid-19 och U20-lagets tränare Kimmo Kuhta har tagit hans plats i bytesbåset.
Matchserien fortsätter i Åbo på torsdagen.

Kvartsfinal 2/7

HIFK–TPS 4–3 (2–2, 1–1, 0–0, 1–0)
I: 1.20 Tyler Steenbergen (Juraj Slafkovsky, Jack Rodewald) 0–1, 2.06 Roni Hirvonen (Alex Broadhurst, Olli Palola) 1–1, 10.22 Eetu Liukas (Jonne Tammela, Aarne Intonen) 1–2, 16.07 Yohann Auvitu (Hirvonen, Reid Gardiner) 2–2 PP2.
II: 28.01 Slafkovsky (Markus Nurmi, Elmeri Eronen) 2–3 PP, 37-12 Gardiner (Eetu Koivistoinen, Kasper Kotkansalo) 3–3.
III: inga mål.
IV: 63.55 Miro Karjalainen (Jere Innala, Gardiner) 4–3.
Mv: Niilo Halonen H 3+1+5+2=11, Andrej Karejev T 8+8+13+4=33.
Det står 1–1 i matcher.

ANDRA LÄSER