Gamla pengar syns inte i tabelltoppen

– Skattelistorna ger en skev bild av den verkliga fördelningen – otroligt många höginkomsttagare syns inte i listorna. Det framhåller Stefan Törnqvist, tidigare vd för kapitalförvaltningen vid Ålandsbanken, efter en snabbanalys av toppnamnen i skattetabellen.

Tänk stort. Den tidigare bankiren Stefan Törnqvist efterlyser fler framgångssagor i stil med Supercell. Listan över storinkomsttagare är alldeles för kort, tycker han.
Det är lätt att dra fel slutsatser utifrån de årliga skatteuppgifterna, menar den tidigare bankiren Stefan Törnqvist, numera vd för sitt eget finansieringsföretag Keep it Simple.
– Kort sagt: i listan ser du bara folk som har gjort någonting i sitt eget namn, som själva står som ägare för sitt bolag. De som toppar listorna är människor som realiserat sitt livsverk: de har byggt upp ett företag, suttit på det i evigheter och sedan sålt det. Därför har vi till exempel Juha Hulkko och andra delägare i Elektrobit i täten på den här listan. 60 procent av köpesumman syns i beskattningen. Likadant var det nyligen med Supercell, säger Törnqvist medan han plöjer genom listan.

Inte hela sanningen

• Skattelistorna ger en hyfsat jämförbar bild bara av löneinkomsterna. Kapitalinkomster är betydligt svårare att tolka.
• Till kapitalinkomster räknas till exempel vinstutdelning från aktier, realisationsvinster eller hyresinkomster, som beskattas på väldigt olika sätt. Vilken typ av inkomster kapitalinkomsterna består av framgår inte av listorna.
• Det går inte att dra några slutsatser om hur bra det går för ett företag genom att titta på var ägarna placerar sig i tabellen. Det kan ha gått hur bra som helst, men om ägarna inte tagit ut någonting i eget namn syns det inte. Och vice versa.
• Den som säljer en bostad man bott i under minst två års tid behöver inte betala skatt på försäljningsvinsten, så den syns inte i tabellerna.
• 15 procent av inkomsterna på vinstutdelning från börsnoterade bolag är skattefria.
Mörkertalen är enligt Törnqvist närmast oöverskådliga. Många storfräsare syns inte alls i tabellen.
– De vinster som blir kvar i företaget syns förstås inte. Skulle Juha Hulkko ha ägt ett bolag som ägde Elektrobit så hade inte hans namn heller synts. Antti Herlin, en av Finlands allra rikaste personer, finns ju inte heller med i den absoluta toppen. De summor man inte själv lyfter syns inte.

Björn Wahlroos är däremot ett återkommande namn?

– Orsaken till det är att han är storägare i Sampo i eget namn. Det är vinstutdelningen som lyfter honom på listan. Att han skrivit sig i Sverige syns ännu inte i tabellen.

Vad berättar då listorna om vårt samhälle i dag?

– Tabelltoppen har vanligen grundat sitt företag själv eller ärvt företaget. Det är så man skapar ekonomiska framgångssagor i Finland. Och det är underbart.

Varför är det underbart?

– De här är människor som lyckats bra och valt att betala sin skatt i Finland. Vi behöver fler företagare, fler framgångssagor som Supercell och Elektrobit.
– På listan ser jag också en av mina tidigare studiekompisar. Han fick aldrig något riktigt jobb och grundade något konstigt datasäkerhetsföretag. I början förstod ingen riktigt vad det var han sysslade med. Det företaget heter numera F-Secure och killen jag talar om är Risto Siilasmaa, Nokias styrelseordförande.

Mansdominerat

Könsfördelningen på listan får däremot Törnqvist att rynka på näsan. Den första kvinnan, Sanoma-ägaren Rafaela Seppälä, återfinns på 17:e plats. I topp-100 finns bara 13 kvinnor.
– Tyvärr har vi alltjämt för få kvinnor som blir företagare. De som blir det öppnar ofta cateringfirmor eller modebutiker. I inkomsttoppen är det teknikbranschen som dominerar.

Vad har du då för tips till kvinnor som vill bli företagare?

– Om du startar en butik, tänk stort från första början. Tänk att det du gör ska kunna bli en kedja, ett koncept som kan kopieras. Jag tycker också att fler kvinnor borde studera teknik och matematiska ämnen.

Bjuder den nya listan på några överraskningar?

– Det är intressant hur lite de gamla pengarna syns. Men det är naturens gång.

Hur menar du?

– Det som saknas i den absoluta toppen är några av de fina gamla namnen, de gamla industrialisterna. Man får bläddra lite innan man till exempel kommer till Wihuri, Ehrnrooth och Ahlström.

Vad beror det på?

– De gamla bolagen sprids på ganska många bolag och arvingar, så de enskilda privatpersonerna hamnar lite längre ned på listan. De gamla släkternas bolag brukar inte heller sälja sina företag. Det handlar mer om vinstutdelning, som sprids på flera parter i en familj.

Ser du något i listan som känns fel?

Nej. Det här är lagliga, beskattningsbara inkomster. Den dagen det börjar komma folk som gjort sig rika på knarkhandel eller vapenhandel, då har vi problem. Det största felet i listan över höginkomsttagare är att den är för kort.

För kort?

– Det behövs många flera framgångssagor som sagt. Vi borde alla ha inkomster på 40 miljoner. Det är fritt fram för vem som helst att grunda ett företag och försöka komma in på listan. Det betyder vansinnigt mycket jobb och stora risker.
ANDRA LÄSER