Här är kandidaterna till årets finlandssvenska bragdmedalj

Sara Kuivisto, Nader Khalili och Amy Nymalm är nominerade till den finlandssvenska bragdmedaljen.

Nader Khalili skrev ett stycke finländsk idrottshistoria i paralympics i Tokyo.
03.12.2021 11:46 UPPDATERAD 03.12.2021 11:47
Det har varit ett bra år för idrotten i Svenskfinland. Det blir ett svårt val mellan tre meriterade kandidater till den finlandssvenska bragdmedaljen.
Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto, Vasa simsällskaps Nader Khalili, och Pargas IF-orienteraren Amy Nymalm är nominerade. Omröstningen inleds 3.12 på www.idrottsgalan.fi och fortgår fram till 19.12. Priserna delas ut vid Idrottsgalan i februari 2022.
Kuivisto, 30, hade en fantastisk säsong, då hon löpte i OS-semifinalerna både i 800 m och 1 500 m. På 800 m slog Kuivisto äntligen Tuuli Merikoski-Silius 30 år gamla finska rekord med tiden 1.59,41. På 1 500 m förpassade Kuivisto Sinikka Tyyneläs 44 år gamla finska rekord till historien med den nya rekordtiden 4.02,35. I Kalevaspelen tog Kuivisto sitt sjätte raka FM-guld på 800 m.
Nader Khalili, 19, debuterade i de paralympiska spelen i Tokyo. Han blev den första idrottsutövaren med utvecklingsstörning som representerar Finland i de paralympiska spelen sedan 1998. Khalili tog sjuttonde plats i 100 m ryggsim. År 2020 tilldelades Khalili FSI:s ungdomspris.
Amy Nymalm, 23, fick göra sin debut både i EM i Schweiz och i VM i Tjeckien. I Tjeckien var hon bäst av finländarna på medeldistansen med sin 14:e plats. Hon tävlade också i Finlands stafettlag, som var åtta. Nymalm kommer från en orienteringsfamilj; hennes mamma Sanna Nymalm vann bland annat VM-silver i stafett och hennes pappa Sören Nymalm guld i junior-VM.
Det är inte enbart framgångarna som avgör i valet till bragdmedaljen. Bragdmedaljen kan också tilldelas för ett starkt engagemang och mångårig satsning för idrott på svenska i Finland.
De tre kandidaterna till ungdomspriset är skidåkaren Anni Lindroos, löparen Leonard Markén och cyklisten Axel Källberg. Priset tilldelas ungdomar i åldern 15-20 år som nått framgångar både nationellt och internationellt.
Pargas IF:s Anni Lindroos, 20, hade en bra avslutning på förra säsongen. Hon tog två FM-guld och ett FM-silver i junior-VM. I våras blev hon uttagen till U23-landslaget. Hon inledde den här säsongen med en lovande finalplats i sprinten i finska cupen i Vuokatti, men blev sjuk och tvingades stå över följande tävlingshelg i Taivalkoski.
IF VOM:s Leonard Markén, 17, förbättrade sitt PB på 1 500 m med nästan 12 sekunder till 3.46,77. Han vann bland annat FM-guld i 19-åringarnas klass. Markén förbättrade också sitt PB på 800 m till 1.53,92.
AxeL Källberg, 17, gjorde en solid säsong med det holländska stallet Willebrord Wil Vooruit Junioren. Han fick bland annat tävla i juniorupplagan av den legendariska cykelklassikern Paris-Roubaix, där han kämpade sig i mål som 20:e av 126. Han vann bland annat FM-silver i criterium i U19-kategorin under sommaren. Källberg är hemma från Närpes, men studerar i Falun. I Finland representerar han TWD Länken.
Huvudpriset i omröstningen om ungdomspriset är ett stipendium på 2 000 euro. De två andra nominerade får varsitt stipendium på 1 000 euro.
De tre nominerade till årets tränare är Mikael Ylöstalo, friidrott, Samuel Fagerholm, fotboll och Jonas Lindell, skidåkning. Alla tre har starka meriter för det senaste året.
Den före detta häcklöparen Mikael Ylöstalo är en efterfrågad friiidrottstränare, som bland annat hjälper häcklöparna Annimari Korte och Viivi Lehikoinen med träningen. Samuel Fagerholm lotsade under den gångna säsongen Umeå IK tillbaka till damallsvenskan. Före det lotsade ålänningen Åland United i tre säsonger. Jonas Lindell är bland annat personlig tränare för skidtalangen Alexander Ståhlberg, som förra vintern tog tre medaljer i junior-VM i Vuokatti.
De nominerade till årets förening är Åland United, Borgå Akilles och Iskmo-Jungsund Bollklubb. Enligt FSI:s kriterier kan priset tilldelas "en finlandssvensk förening som ”lever i tiden”, med en innovativ och välskött verksamhet".

ANDRA LÄSER