STTK:s Palola: Tror regeringen inte på sin egen linje?

Tjänstemannacentralen STTK väntar sig ett sysselsättningspaket som aktiverar arbetslösa. STTK:s ordförande Antti Palola säger att slutresultatet inte får bli att paketet sparar pengar i statens kassa som sedan inte används för att främja sysselsättningen.

02.09.2016 11:09 UPPDATERAD 02.09.2016 11:15
Som helhet tycker han att det är positivt att arbetsmarknadsorganisationerna får påverka innehållet i sysselsättningspaketet. Men Palola säger att det väcker frågor då regeringens tidigare åtgärder för att förbättra sysselsättningen inte har synts till och följderna av dem inte har utvärderats.
– Det får en att undra om regeringen inte tror på sin egen linje och sina åtgärder.
Palola påpekar dessutom att man i samband med att konkurrenskraftsavtalet godkändes i somras talade om att de förändringar i arbetslivet som har gjorts räcker till.
– Och direkt efter det kommer det en reform som nu ska beredas.
Regeringen publicerade inte paketet i går utan sade att sysselsättningsåtgärderna ska beredas av en trepartsarbetsgrupp. Med sysselsättningspaketet vill regeringen skapa 10 000 nya jobb.
STTK har sammankallat ett extra styrelsemöte till måndag. Där ska man besluta om man går med i arbetsgruppen. Palola säger att STTK hoppas att det ska bli lättare att studera medan man lyfter utkomstskydd för arbetslösa. Förbundet har inga knäckfrågor, men graderade nedskärningar i det inkomstrelaterade utkomstskyddet skulle vara svåra att acceptera.
Trepartsarbetsgruppen ska ha sitt arbete klart före månadsskiftet.

ANDRA LÄSER